De 5 best betaalde actrices ter wereld

Zakenmagazine Forbes, berucht om zijn jaarlijkse lijstjes van stinkend rijke medemensen, zette onlangs de best verdienende actrices op een rijtje. Grootverdiener Angelina Jolie leidt de dans.

Hollywood mag dan nog altijd een wereldje zijn waarin vooral de mannen met het grote geld gaan lopen, de best betaalde actrices hebben bepaald geen enkele reden om te klagen. Volgens de schattingen van Forbes verdienden de 5 best betaalde actrices uit Tinseltown tussen mei 2010 en mei 2011 samen zo’n 136 miljoen dollar.

1. Angelina Jolie: 30 miljoen dollar

De wederhelft van Brad Pitt heeft om het zacht uit te drukken niet slecht geboerd in 2010. Beide films waarin ze dat jaar te zien was werden kassuccessen. ‘Salt’, oorspronkelijk geschreven voor Tom Cruise, bracht 300 miljoen dollar op en ‘The Tourist’, waarvan even gevreesd werd dat hij zou floppen, was toch nog goed voor een opbrengst van 280 miljoen dollar. Jolie bewijst daarmee dat ze naast drama ook moeiteloos actiefilms aankan. Binnenkort maakt ze met ‘In the Land of Blood and Honey’ trouwens haar debuut als regisseur. Een alleskunner, quoi …

2. Sarah Jessica Parker: 30 miljoen dollar

asset/50687Parker teert nog altijd op het succes van ‘Sex and the City’: de herhalingen van de tv-serie brengen haar, als actrices en producer, nog een aardige duit op en ook de tweede film, die in 2010 in de zalen kwam, deed het erg goed. Het was geen megasucces, zoals de eerste film, die 415 miljoen dollar opbracht, maar met zijn 290 miljoen dollar aan inkomsten deed hij het toch ook lang niet slecht.

Net als haar personage Carrie Bradshaw is Parker ook een stijlicoon: ze ontwerpt kleding en heeft een eigen lijn van goedverkopende parfums met namen als Lovely, Covet en NYC. Kassa, kassa: 18 miljoen dollar in the pocket.

3. Jennifer Aniston: 28 miljoen dollar

asset/50684Aniston lijkt dan wel meer aandacht op te wekken met haar liefdesleven, kapsel en nieuwe tattoo dan met haar films, toch is deze 42-jarige actrice een vaste waarde geworden. Veel van haar films werden neergesabeld door de critici en leken ook flops te zullen worden, maar toch bracht ‘The Bounty Hunter’ 136 miljoen dollar op en was ‘Just Go With It’, waarin ze acteerde aan de zijde van Adam Sandler, goed voor een meer dan aardige 212 miljoen dollar.

4. Reese Witherspoon: 28 miljoen dollar

asset/50689Met ‘How Do You Know’ was Witherspoon verantwoordelijk voor een van de grootste flops van 2010. Hoewel de film een budget had van 120 miljoen dollar bracht hij maar een ‘schamele’ 50 miljoen op en ook de critici vonden het een onding. Ze mag het niet aan haar hart laten komen, want nu zit ze weer op schema: van haar volgende romantische komedie ‘This Means War’ wordt verwacht dat hij het erg goed zal doen aan de kassa.

5. Julia Roberts: 20 miljoen dollar

asset/50685Zo populair als ten tijde van ‘Nothing Hill’ is ze niet meer, maar toch hoor je Julia Roberts niet klagen. Haar film ‘Eat Pray Love’ bracht een mooie 205 miljoen dollar op en daarnaast verdient ze ook nog wat zakgeld bij als gezicht voor Lancôme. Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit: zo zal ze de rol van boze koningin vertolken in een nieuwe filmversie van Sneeuwwitje.