Foutmelding

 • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
 • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De 10 jobs waar kinderen van dromen

“Wat wil je worden als je later groot bent?” Het is een klassieke vraag die kinderen vaak voorgeschoteld krijgen. LinkedIn ondervroeg meer dan 8.000 Amerikaanse werknemers om te achterhalen van welk beroep zij vroeger droomden.

Voor jongens waren dit de meest genoemde beroepen:

 1. Professioneel sportman (8,2%)
 2. Piloot (6,8%)
 3. Wetenschapper (6,8%)
 4. Advocaat (5,9%)
 5. Astronaut (5%)

Bij de meisjes zag de top 5 er zo uit:

 1. Lerares (11,4%)
 2. Dierenarts (9%)
 3. Schrijfster of journaliste (8,1%)
 4. Dokter of verpleegster (7,1%)
 5. Zangeres (7,1%)

“De droomjobs van kinderen tonen waar hun passies en talenten liggen”, zegt Nicole Williams, Connection Director bij LinkedIn. “Die achterhalen en begrijpen kan helpen om onze prestaties en arbeidsvreugde te verbeteren, ook al doen we vandaag niet allemaal waar we als kind van droomden.”

Bijna 1 op de 3 oefent droomberoep uit

Volgens het onderzoek van LinkedIn oefent 30,3% van de ondervraagden effectief het beroep uit waar hij of zij als kind van droomde of een aanverwante job. Van degene die dat niet doen noemen de meeste respondenten (44%) nieuwe interesses als reden waarom ze uiteindelijk voor een andere job gekozen hebben. Anderen vermeldden dan weer dat het te duur of te moeilijk was om hun droomjob te bereiken (15%) of dat ze voor een winstgevender beroep gekozen hebben (13%).

“Als het je droom is om Olympisch kampioen te worden, dan is de kans groot dat je moet terugvallen op een plan B”, zegt Williams. “Maar dat betekent niet dat je je drang naar competitie niet in een ander beroep zou kunnen botvieren.”