De 10 flaters van Steve Jobs

Je zou het haast niet geloven want alles wat Steve Jobs aanraakt, lijkt te veranderen in goud. Toch heeft ook de CEO van Apple al wat stommiteiten begaan, zowel privé als professioneel. Een overzichtje.

1. Negeert jarenlang zijn dochter

Op zijn 23ste wordt Steve Jobs vader van een dochter. Hij ontkent jarenlang zijn vaderschap, tot in de rechtbank toe. Pas jaren later erkent hij zijn fout en haalt hij de banden met zijn dochter aan.

2. Werft John Scully aan

In 1983 vraagt de 28-jarige Steve Jobs zakenman John Scully aan het hoofd te staan van Apple. Bedoeling is om samen Apple te leiden. Maar het verhaal draait helemaal anders uit. Jobs en Scully komen lijnrecht tegenover elkaar te staan en na enkele grove fouten wordt Steve Jobs door de Raad van Bestuur van Apple aan de deur gezet. Scully blijft en presteert aanvankelijk zeer goed. Tot de verkoop drastisch begint te dalen. Na 10 jaar bij Apple wordt ook Scully de laan uitgestuurd.

3. Dumpt zijn Apple aandelen

Na zijn ontslag in 1985 besluit Steve Jobs al zijn Apple aandelen te dumpen. Niet zijn allerslimste zet. Al heeft hij natuurlijk financieel niet te klagen.

4. NeXT wordt een misser

Steve Jobs blijft niet bij de pakken neerzitten na zijn ontslag bij Apple. Hij ontwikkelt het besturingssysteem NeXT. Maar de verkoop valt enorm tegen en het bedrijf focust zich noodgedwongen op software.

Gelukkig kan Jobs zijn kemel herstellen. Hij verkoopt het bedrijf aan Apple voor 249 miljoen dollar.

5. Schandaal rond aandelen

Steve Jobs wordt enkele jaren geleden in verband gebracht met een schandaal waarbij de topmanagers van Apple pakketten met aandelenopties antedateren. Door aandelen te antedateren, kan de waarde van die opties toenemen. Toegegeven, een praktijk die destijds door meerdere technologiebedrijven wordt toegepast.

6. Vertrouwt Eric Schmidt

Van 2006 tot 2009 is Eric Schmidt, topman bij Google, één van de leden van de Raad van Bestuur van Apple. Hij wordt er binnengehaald voor zijn ervaring en expertise. Misschien een tikje te lang, want ook Google legt zich toe op de domeinen waarin Apple actief is: tablets, smartphones en vaste computers. In 2009 besluit Apple daarom dat Eric Schmidt beter uit de Raad van Bestuur stapt.

7. Communicatie met klanten

Na het uitbrengen van de iPhone 4 zijn er heel wat klanten die signaalproblemen ondervinden. Op een mailtje van een klant die klaagt dat hij signaalsterkte verliest als hij de telefoon in zijn linkerhand houdt, antwoordt Jobs in een e-mail: ‘Zorg er voor dat je de telefoon zo niet houdt’.

Resultaat: een beteuterde klant en een communicatieblunder die de wereld rondgaat.

8. Steve Jobs= filantroop?

Niet echt, zo lijkt het. Zijn vermogen is miljarden waard, maar tot nog toe doneert Jobs daarvan niets aan het goede doel. Misschien kan hij daarvoor nog wat in de leer gaan bij Bill Gates?

9. AdMob gaat voorbij aan Apple

Apple doet twee jaar geleden een bod van 600 miljoen dollar op het bedrijf AdMob dat zich toelegt op mobiel adverteren. Admob gaat akkoord en Apple krijgt 45 dagen de tijd om de koop te bevestigen. Maar het laat de periode aan zijn neus voorbij gaan. Google ziet zijn kans schoon en koopt prompt daarop het bedrijf voor 750 miljoen dollar.

10. Exclusief partnership met AT&T

Apple gaat voor zijn iPhone een jarenlange exclusieve partnership aan met het Amerikaanse telecombedrijf AT&T. Velen vragen zich af hoe het smartphone landschap er had uitgezien als Apple bijvoorbeeld in zee was gegaan met Verizon. Eén van de telecombedrijven die voor het eerst, naast de iPhone, een Android toestel op de markt bracht.

Bron: Business Insider