De 10 duurste steden ter wereld

Luanda, in Angola, is de duurste stad ter wereld om te leven en te werken. Daarmee stoot het de Japanse hoofdstad Tokio van de troon, dat vorig jaar de hitlijst met duurste steden ter wereld mocht aanvoeren.

Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst met duurste steden ter wereld, opgesteld door HR-specialist Mercer. Mercer baseert zich voor de rangschikking op de kosten voor huisvesting, transport, vervoer, boodschappen, kleding en amusement.

Ranking Stad Land
2013 2012 2011
1 2 1 Luanda Angola
2 4 4 Moskou Rusland
3 1 2 Tokio Japan
4 8 3 N’Djamena Tsjaad
5 7 8 Singapore Singapore
6 9 9 Hongkong Hongkong
7 5 5 Genève Zwitserland
8 6 7 Zürich Zwitserland
9 14 16 Bern Zwitserland
10 11 14 Sydney Australië

Rode lantaarn in de rangschikking is het Pakistaanse Karachi, op de 214de plek. De huur voor een appartement met twee slaapkamers is er 14 keer goedkoper dan in bijvoorbeeld Moskou.

Manon Gerritsen, Expat-specialist bij Mercer: “Er zijn grote verschillen tussen de steden. Dit komt deels omdat bepaalde goederen, levensmiddelen of faciliteiten in sommige landen slechts beperkt beschikbaar zijn en bijvoorbeeld moeten worden geïmporteerd. Wat uiteraard al snel veel kost. Maar het is simpelweg ook zo dat bepaalde steden nu eenmaal duurder zijn. In Londen betaal je 15 euro voor een bioscoopticket, in Brussel maar 9 euro. De prijs van een kop koffie bedraagt in Brussel 3,30 euro, een stuk minder dan de 6,20 euro in Moskou.”

Vooral de prijs van huisvesting kan zwaar doorwegen in de ranking. Gerritsen: “Er wordt vaak gedacht dat steden in minder ontwikkelde landen goedkoop zijn, maar dat is niet noodzakelijk het geval voor expats die daar werken. Multinationals proberen om de expats een gelijkaardige levensstandaard te bieden als in het land waar zij vandaan komen. Dat betekent dat de kosten voor bijvoorbeeld goede huisvesting erg hoog kunnen zijn. Je kunt je voorstellen dat een vergelijkbaar appartement in Luanda en Brussel enorm in prijs verschillen. In de meer exotische landen gaat het vaak om zogenaamde gated communities, volledig afgesloten woonzones met bewaking. Dat heb je bijvoorbeeld in Brussel niet nodig. Daar ligt de gemiddelde huurprijs voor een appartement met 1.700 euro beduidend lager.” Een appartement in Luanda kost gemiddeld 4.850 euro per maand, bijna het driedubbelde dan in de Belgische hoofdstad.

Bron: Mercer