De 10 beste CEO's ter wereld

Harvard Business Review heeft een rangschikking opgesteld met de 'beste CEO's ter wereld', gebaseerd op de bedrijfsresultaten onder hun leiding. Op nummer één staat misschien wel 's werelds bekendste CEO: Steve Jobs van Apple. Hij overleed in oktober 2011. Jobs stond ook in de vorige rangschikking (2010) op de eerste stek. Van 1997 tot 2011 steeg de marktwaarde van Apple met een duizelingwekkende 359 miljard dollar. Tegelijk steeg het aandelenrendement van Apple met 6.621%.

Nummer twee is weggelegd voor Jeff Bezos, CEO van de online retailer Amazon. Onder zijn leiding steeg de waarde van het bedrijf met 111 miljard dollar. Amazon begon ooit als online boekenwinkel, maar doet ondertussen veel meer. Zo biedt het cloudservices aan, en ontwikkelde het een eigen e-reader en tablet, de Kindle. Het aandelenrendement steeg met maar liefst 12.266%.

Op drie vinden we Yun Jong-Yong, de CEO van de Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung. Hij stond van 1996 tot 2008 aan de leiding van het bedrijf. Gedurende die periode steeg de marktwaarde met 128 miljard dollar, en het aandelenrendement met 1.487%.

Eén plaatsje lager staat Roger Agnelli, van 2001 tot 2011 CEO van Vale. Vale is een Braziliaanse mijnmultinational en is de grootste producent van ijzererts ter wereld. Onder zijn heerschappij steeg de marktwaarde met 157 miljard dollar. Aandeelhouders zagen hun rendement met 1.773% stijgen.

John C. Martin sluit de top vijf af. Hij staat aan het hoofd van de farmareus Gilead Sciences die onder andere aidsremmers en het griepmedicijn Tamiflu op de markt brengt. Sinds hij aan het roer staat, in 1996, steeg de marktwaarde van het bedrijf met 51 miljard dollar, terwijl het aandelenrendement met 2.474% toenam.

De top 10

  Naam Bedrijf Sector
1. Steve Jobs Apple Technologie
2. Jeff Bezos Amazon Retail
3. Yun Jong-Yong Samsung Technologie
4. Roger Agnelli Vale Mijnbouw
5. John C. Martin Gilead Sciences Farmacie
6. Chung Mong-Koo Hyundai Automobiel
7. Y.C. Deveshwar ITC Consumentengoederen
8. David Simon Simon Property Group Financiële diensten
9. Margaret C. Whitman eBay Veilingen
10. John T. Chambers Cisco Systems Technologie