De 10 beroepen met de meeste psychopaten

Hoe kan je een psychopaat definiëren? Volgens dokters is een psychopaat egocentrisch, impulsief, onverantwoordelijk, zelfzeker, charmant en manipulatief. Ook beschikt hij totaal niet over empathie of een verantwoordelijkheidsgevoel en kent hij maar erg oppervlakkige gevoelens. Zo is angst hem volledig  vreemd.

Deze eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat iemand uitgroeit tot een bloeddorstige seriemoordenaar of … een briljant bedrijfsleider. Niet alle psychopaten zijn immers gewelddadig: velen onder hen zijn gewoonweg manipulatoren zonder scrupules.

In zijn boek ‘The Wisdom of Psychopaths’ toont Kevin Dutton aan dat bedrijfsleiders en psychopaten heel wat karaktertrekken gemeen hebben. Volgens hem kunnen psychopaten net zo goed charmant en efficiënt zijn: “Ze hebben zelfvertrouwen en twijfelen niet. Ze zien altijd de positieve kant van de zaak en nemen zichzelf nooit iets kwalijk, zelfs niet als ze fouten begaan hebben.”

Het blijkt trouwens ook dat je in bepaalde beroepen meer psychopaten tegenkomt dan in andere …

De lijst

Express.be stelde een lijst op met tien beroepen waar je het meeste psychopaten kan vinden. Het gaat vooral om functies met veel verantwoordelijkheid of beroepen waarbij je een narcistisch kantje nodig hebt.1 Bedrijfsleider
2 Advocaat
3 Mediafiguur (tv, radio)
4 Verkoper
5 Chirurg
6 Journalist
7 Politieagent
8 Geestelijke
9 Chef-kok
10 Ambtenaar

De site stelde ook een lijst op met tien beroepen waar je het minst psychopaten vindt. Het gaat vooral om zorgberoepen waarbij je dus aandacht moet hebben voor anderen.1 Thuishulp
2 Verpleegkundige
3 Therapeut
4 Vakman
5 Schoonheidsspecialiste
6 Medewerker in een NGO
7 Leerkracht
8 Artiest
9 Arts
10 Boekhouder