Creatieve vaardigheid 3

terug naar start 'Cursus creatief denken'

Ook al gaat onze maatschappij bijna uitsluitend uit van woorden (bijvoorbeeld in het onderwijs en het bedrijfsleven), toch zijn beelden vaak nog veel sterker:

"Imagination is more important than knowledge." (Albert Einstein)

Inbeelden

Onder inbeelden verstaan we de activiteit waarbij je in je gedachten een voorstelling maakt van iets dat bestaat, waarbij je dus beelden oproept.
Bijvoorbeeld: Hoe ziet Guy Verhofstadt er uit?

Oefening

Overloop eens al de mogelijkheden van jouw zintuigen: Hoe klinkt het geluid van een overvol voetbalstadion na een doelpunt? Ruik je de geur van vers gemaaid gras?

Beelddenken of verbeelden

Verbeelden of beelddenken is het veranderen van een bestaand beeld of het scheppen van een nieuw beeld in jouw gedachten. Het gaat hier niet enkel over visuele beelden, maar ook over geluiden, geuren, enzovoort. Bijvoorbeeld: Hoe ziet Guy Verhofstadt er uit in een Sinterklaaspak?

Oefening

Sluit jouw ogen en stel je jouw slaapkamer of eetkamer voor. Overloop alles wat er in de kamer staat, zelfs de kleinste details. Verplaats de meubels nu eens, geef de muren een andere kleur, plaats er nieuwe meubels in, maak de kamer groter, kleiner, enzovoort.

terug naar vaardigheid 2