Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Computerspelletje op het werk? 10 elektronische blunders die je beter laat

Ooit al eens per ongeluk een privébericht naar je baas verzonden? Het kan vernederend zijn. Wees dus extra voorzichtig met wat je online uitspookt. Welke elektronische blunders je nog best kan vermijden, lees je hier.

1. Je gsm als topprioriteit behandelen

Niets zo vervelend of onbeleefd als berichten en telefoons beantwoorden tijdens een afspraak. Gebeurt het toch? Zorg dan dat het binnen de perken blijft. Als je op voorhand weet dat je telefoon gaat krijgen, meld dit dan even aan je gesprekspartner. Duurt het gesprek langer dan een minuut? Vraag of je op een ander tijdstip mag terugbellen. Een saaie meeting of niet, probeer niet constant je telefoon te checken. Het is niet alleen onbeleefd, maar kan ook de indruk geven dat je zenuwachtig bent.

2. Vergeten dat iedereen rondom je je computerscherm kan lezen (en dat ook zal doen!)

Je weet nooit wanneer je baas langsloopt en bijgevolg ziet dat je een vakantie aan het boeken bent. Iedereen kan zonder dat je het weet over je schouder meekijken. Speel dus nooit een computerspelletje op het werk. Helemaal op safe spelen? Laat je computer dan nooit onbeveiligd achter.

3. Bellen of telefoons ontvangen vanop een lawaaierige locatie

Stel je voor, je zit rustig iets te drinken als de persoon naast je door zijn telefoon schreeuwt. Daar gaat je rustige koffiepauze. Maar ook het omgekeerde kan waar zijn. Telefoneer dus nooit als je veel last hebt van omgevingsgeluiden zoals een voorbijrazende trein of luide muziek. Moet je plots niezen? Draai je hoofd weg van je telefoon en houd je hand voor je mond.

4.Nutteloze voicemail begroetingen

Oké, je voicemail begroeting ‘rappen’ is origineel, maar laat dat toch maar aan Eminem over. Probeer in de plaats daarvan je begroeting zo kort mogelijk te houden, humor achterwege te laten en op een rustige manier te praten. Mensen die je niet kennen gaan hun mening laten afhangen van een eerste indruk. Die kan dus maar beter meteen goed zijn.

5. Slordige e-mails met taalfouten

Ook al stuur je de e-mail enkel naar de persoon voor wie hij bedoeld is, je weet nooit waar hij terecht kan komen. Besteed daarom aan elke e-mail voldoende aandacht. Hoe ziet een goede e-mail eruit? Wees zo duidelijk en concreet mogelijk (de datum i.p.v. 'morgen' of 'volgende week'), vermeld in de eerste paragraaf niet je emoties, maar het onderwerp en wees voorzichtig met overdreven hoofdletters en leestekens.

6.Verouderde profielen op sociale netwerksites

Heb je een profiel op Facebook? Houd deze dan up-to-date. Mensen die je niet kennen, kunnen je profiel opvragen en een eerste indruk vormen. Maak daarom ook niet zomaar deel uit van eender welke online groep.

7. Foute e-mailbijlagen

Stel je voor: je moet het verslag van de vergadering doormailen naar je baas, maar je stuurt een vakantiefoto door. Wat nu? Het enige dat je kunt doen is ervoor zorgen dat het je niet meer overkomt. Wees extra voorzichtig bij het sturen van bijlagen en controleer ze voor je op ‘verzenden’ drukt. Zorg er ook steeds voor dat de ontvanger je bijlage kan openen en dat je überhaupt de bijlage wel hebt toegevoegd.

8. Ongepaste berichten op sociale netwerksites

Alles wat je op het internet zet kan door iedereen opgevraagd worden en blijft er ook voor altijd opstaan. Denk dus goed na vooraleer je je mening over iets post. Denk erom: iedereen kan je profiel bekijken. Je kunt maar beter twee keer nadenken voor je een bericht plaatst.

9. Een handgeschreven bedanking in plaats van een elektronische

Wil je dat je baas je bericht onthoudt? Schrijf dan een handgeschreven brief. Deze zal langer in het geheugen blijven hangen dan die honderd andere mails die hij elke dag leest.

10. Telefoons of e-mails lange tijd negeren

Ook al leven we in een wereld waarin alles via e-mail gebeurt, toch wordt ook voicemail nog steeds gebruikt. Krijg je een bericht op je voicemail, wees dan respectvol en wacht geen 24 uur voor je antwoordt. Net hetzelfde geldt voor e-mails.. Krijg je een voice- of e-mail dat je kwaad maakt? Wacht dan best een dag met reageren zodat je alles kan laten bekoelen.

Bron: Forbes