Brusselaars het meest op zakenreis

Eén op zeven (14 %) reizen die Brusselaars in 2009 ondernamen, was een zakenreis. In Vlaanderen is dat één op de tien reizen (9 %), in Wallonië slechts één op de 25 (4 %).

Het zakentoerisme valt volledig stil tijdens de zomermaanden, terwijl de recreatieve vakanties dan uiteraard pieken.

Verenigd Koninkrijk boven

Wat betreft alle korte verblijven (tot 3 nachten), zowel recreatief als zakenreizen, is het Verenigd Koninkrijk zeer sterk in populariteit toegenomen tussen 2009 en 2010. Ook Frankrijk en Nederland krijgen meer Belgische toeristen voor korte verblijven over de vloer dan voorheen.

België zelf en Duitsland mogen in verhouding met vroeger dan weer minder Belgische toeristen ontvangen. Nochtans blijft het vaderland nog steeds de populairste bestemming voor een kort verblijf: 48,5% van de korte verblijven blijven in het binnenland. Frankrijk staat op de tweede plaats met 23,6% van de korte verblijven.

Griekenland daalt in populariteit

Voor de lange verblijven (4 nachten of meer) zijn Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk populairder dan ooit. België, Spanje, Italië, Duitsland, Turkije, Nederland en vooral Griekenland moeten het met minder doen dan voorheen. Het populairst blijft Frankrijk, met 26,6% van de lange verblijven die er gespendeerd worden, gevolgd door thuisland België (18,2%).

Lange vakanties brengen we vooral door op hotel (38,7%), gevolgd door toeristische woningen (16,8%). Qua vervoermiddel kiezen we massaal voor de auto, zij het ons eigen voertuig of een gehuurd exemplaar. 60,8% van de verplaatsingen naar de vakantiebestemming gebeurt met de auto, met op de tweede plaats het vliegtuig met 27,9% van de verplaatsingen.