Bestaan er wettelijke alternatieven voor loonsverhoging?

"Al enkele jaren weert mijn werkgever mijn vraag naar opslag af. Omdat het hem te veel zou kosten. Wat heeft een loonopslag concreet als gevolgen voor mijn werkgever? Bestaan er alternatieven voor een gewone loonsverhoging die hem minder kosten?"
 

 

Een loonsverhoging kost je werkgever inderdaad stukken meer dan je zou denken. Een concreet voorbeeld.

Stel, je bent ongehuwd, je werkt als bediende en je verdient netto 1.239,47 euro per maand. Dan kom je uit op een bruto wedde van 1.872,53 euro. Zelf moet je dus 633,06 euro inleveren bij de RSZ en belastingen.

Maar wat velen vaak vergeten, is dat ook jouw werkgever kosten heeft bovenop die 1.872,53 euro. In dit voorbeeld lopen die patronale kosten op tot 654,26 euro. De totale loonkost bedraagt dus 2.526,79 euro.

Een en ander heeft inderdaad tot gevolg dat een - op het eerste gezicht - redelijk budget dat een werkgever aan een loonsverhoging wil spenderen, netto niet zo veel meer voorstelt. Een netto loonsverhoging van 123,95 euro kost je werkgever 404,01 euro.

Alternatieven

Maar geen nood, er bestaan inderdaad alternatieven. Zo betekenen 20 maaltijdcheques per maand al snel een netto voordeel van zo'n 76,40 euro per maand. Ze zijn vrij van belastingen én van RSZ. Een minpunt voor je werkgever: ze zijn niet aftrekbaar in de vennootschapsbelasting. Maar alles bij mekaar kosten ze je werkgever een stuk minder dan een loonsverhoging.

Ook een kostenvergoeding kan je beschikbaar inkomen verhogen. Misschien maak je wel kosten voor je werk? Kosten die je tot nog toe niet echt opgevallen zijn. Wanneer je werkgever je deze kosten terug betaalt, stijgt je inkomen precies evenveel als de kost voor je werkgever.

Je ziet, met wat creativiteit én met wat kennis van zaken is het een en ander mogelijk. Hoed je er echter voor om leerling tovenaar te gaan spelen. Want jongleren met kosten- en andere vergoedingen kan jou en je werkgever achteraf zuur opbreken wanneer de fiscus en/of de RSZ niet akkoord gaan.

Besluit

Van het budget dat jouw werkgever voor opslag heeft, gaat het grootste stuk naar de RSZ en de belastingen. Er bestaan alternatieven die je best met je werkgever kan bespreken. Maar je toekomstige prestaties blijven voor hem natuurlijk het belangrijkste argument in een gesprek over loonsverhoging.

i.s.m. SD WORX