Ben jij de nieuwe James Bond? Doe de test!

Altijd gedroomd van een glamoureus leven met een knappe vrouw of man aan je zijde en een martini – shaken, not stirred – in de hand? Waag dan nu je kans, want de Britse geheime dienst MI5 is op zoek naar nieuwe ‘intelligence officers’. Spionnen, in de volksmond.

Aspirant-“double-0’s” hebben nog tot 22 februari de tijd om hun kandidatuur in te dienen. Opvallend is dat het jaarsalaris voor zo’n functie niet echt strookt met het beeld dat Hollywoodfilms ophangen: een spion verdient jaarlijks 24.750 pond, of 29.500 euro bruto. Dat wil zeggen dat geheim agenten elke maand 2.460 euro bruto op hun loonbriefje zien prijken, niet echt een hallucinant salaris.

Enquête

Ben je nog steeds geïnteresseerd? Waag dan je kans! Je hoeft er in eerste instantie zelfs je huis niet voor uit te komen. De eerste fase van de selectieprocedure kan je immers gewoon van achter je computer doorlopen. Op de website van de MI5 vind je een enquête die beoordeelt of jij wel geschikt bent als geheim agent. Elke deelnemer moet 16 situaties beoordelen en de reactie die het meest bij zichzelf aansluit uit drie mogelijke antwoorden kiezen.

De vragenlijst peilt onder andere naar je leiderscapaciteiten, managementstijl en stressbestendigheid. Na het invullen krijg je een zinnetje feedback onder de neus geduwd, dat aangeeft of je al dan niet geschikt bent als werknemer bij de geheime dienst. Kandidaten die weinig geschikt blijken worden afgeraden om door te gaan.

Solliciteren

Wie geschikt wordt bevonden kan ervoor kiezen om verder te gaan met zijn sollicitatie. Op de volgende pagina zal het helaas voor vele Belgen ophouden: om de job te krijgen moet je de Britse nationaliteit of een Britse ouder hebben. Je moet ook negen van de laatste tien jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond.

De job vraagt ook opofferingen: wie in aanmerking wil komen moet bereid zijn om te verhuizen naar een ander deel van het VK. En wie solliciteert mag – omwille van het geheime karakter van de geheime dienst uiteraard – met niemand praten over zijn nakende carrièreswitch, behalve met zijn partner en dichte familie.