België minder competitief door hoge loonkosten?

In 2009 was België, na koploper Denemarken, het land met de hoogste loonkosten in Europa. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de buitenlandse investeringen in ons land.

Vorig jaar waren er opmerkelijk weinig buitenlandse bedrijven die hun kans waagden in België. Dat zegt een studie van IBM Global Services. Op één jaar tijd zijn het aantal buitenlandse investeringen gedaald van 192 naar 182.

Hoge loonkosten, minder buitenlandse investeringen

Grootste boosdoener lijkt op het eerste gezicht de wereldwijde economische crisis. Maar Nederland boekte zelfs tijdens de crisis winst in haar buitenlandse investeringen. In tegenstelling tot België, kozen Nederland en Duitsland ervoor om de loonkosten niet te laten stijgen. Uit een bevraging van Ernst & Young bij buitenlandse bedrijven blijkt bovendien dat 61% van de ondervraagden de loonkosten als te hoog ervaren om in België te investeren. Hoofdreden voor het dalende aantal buitenlandse investeringen lijken dus wel de hoge loonkosten.

Loonkost per uur in 2009

Enkel Denemarken is België nog voor als het om loonkosten gaat.

  Loonkost per uur in euro's Vergelijking met 2008
Denemarken 37,40 2,9
België 35,60 3,9
Luxemburg 35,20 3,4
Frankrijk 32,90 0,9
Oostenrijk 32,00 5,5
Finland 31,50 4,6
Nederland 31,20 1,6
Duitsland 30,90 4,1


Kost op energie in plaats van loon

Op zoek gaan naar fiscale maatregelen die de buitenlandse bedrijven net aanmoedigen in België te investeren, is dus de boodschap. Zo werden in 2004 extra inspanningen geleverd om de lasten op het ploegenwerk te verminderen. Maar er kan nog meer gedaan worden. De economische competetiviteit kan bijvoorbeeld aangewakkerd worden door de arbeidskosten op nacht- en weekendwerk te verlichten. Ook een verschuiving van de belasting op arbeid naar energieverbruik is een voorstel dat steeds vaker aangehaald wordt.

Tekst: Mies Cosemans - Bron: Tendances

Lees ook:
- Hoeveel draagt de werkgever bij aan het loon?
- Wat willen de politieke partijen doen om de loonkosten de verlagen?
- Nationaal minimumloon
- Hoeveel hou je over van je brutoloon?

Doe mee aan de salarisenquête en win een extra maandloon!