Bekijk je frustraties als nieuwe mogelijkheden

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze dat je je ergernissen kan ombouwen tot opportuniteiten.

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met vervelende situaties, al dan niet oplosbaar. Je geraakt bijvoorbeeld gefrustreerd omdat je al uren in de file staat, je probeert rustig een boek te lezen op de trein maar wordt gestoord door luid pratende mensen, het is extreem druk in de winkel en je moet lang aanschuiven aan de kassa, het regent terwijl je net wou gaan wandelen …  In zulke situaties focussen we ons vaak op datgene wat we niet kunnen veranderen. We kruipen in de slachtofferrol en wachten af tot de situatie voorbij is, terwijl de irritatie steeds hoger oploopt. Hier help je natuurlijk niemand mee!

Focus je eerder op datgene wat je wel kunt veranderen. Je hebt namelijk controle over wat je denkt, voelt en doet. Elke situatie kan je op verschillende manieren ervaren. En toch bekijk je ze waarschijnlijk telkens door dezelfde bril. In plaats van je te ergeren wanneer je bijvoorbeeld in de file staat, sta je beter stil bij mogelijke alternatieven om de tijd aangenamer te laten verlopen. Babbel, met je gsm op handenvrij natuurlijk, even gezellig bij met een vriend(in). Ontleen een luisterboek uit de bibliotheek en beluister deze in de auto. Of kies ervoor om je hier gewoonweg niet meer druk in te maken aangezien het toch niet helpt.

Probeer dus de volgende keer dat je met een vervelende situatie geconfronteerd wordt zelf ook eens vanuit een ander perspectief naar een gebeurtenis te kijken. Misschien ken je iemand uit je omgeving die je bewondert om zijn of haar manier van reageren  op zulke situaties. Probeer je in de plaats van je ‘voorbeeldpersoon’ te stellen als je negatief reageert. Bedenk hoe hij of zij zou reageren en probeer hetzelfde te doen. De kans is groot dat je je er ook anders bij voelt net omdat je het vanuit een ander perspectief bekijkt dan je gewoon bent.

I.s.m. ISW Limits