Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Bedrijven verliezen miljoenen door spelfouten

Een kleine letter in plaats van een hoofdletter, een t waar eigenlijk een d moest staan, een vergeten tussen-n … Volgens TextMaster, een bedrijf dat vertaal- en redactiediensten aanbiedt, bevatten 90% van alle verzonden professionele e-mails typfouten. Bij mails in een vreemde taal is dat zelfs 95%.

Voor het onderzoek heeft TextMaster een representatief staal van 347 ontvangen e-mails onderzocht op taalfouten. De berichten waren in het Frans en het Engels.

Enorm prijskaartje

Al die fouten hebben natuurlijk ook een prijs. Volgens TextMaster zouden ze bedrijven jaarlijks verschillende miljoenen euro’s kosten.

Een woordvoerder van het bedrijf verklaart: “Eén enkele spelfout kan soms al voldoende zijn om een verkoop of een partnerschap te beïnvloeden. Het imago van een bedrijf lijdt onder zulke fouten. Ook hebben mails die spelfouten bevatten een grotere kans om in de spamfolder terecht te komen en dus nooit de geadresseerde te bereiken.”

Uiteraard moet het onderzoek van TextMaster met een korrel zout genomen worden, aangezien het bedrijf zelf diensten aanbiedt om spelfouten in uitgaande e-mails te corrigeren.

Waarom al die fouten?

Vooral bedrijven die louter digitaal werken zouden zich schuldig maken aan spelfouten, aldus TextMaster. Door gebrek aan persoonlijk contact met hun klanten of partners verloopt bij hen 99% van de communicatie schriftelijk.

Bovendien werken webbedrijven vaak tegen de klok. Daardoor schrijven ze hun teksten en mailings vaak heel snel en kunnen ze zich niet altijd permitteren om alles wat buitengaat te laten nalezen. Dat zorgt ervoor dat er vaak fouten blijven staan.