Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Bedrijf moet moslima 5 miljoen dollar betalen na afgerukte hoofddoek

Een Amerikaanse vrouw uit Kansas die zich in 2005 bekeerde tot de islam werd jarenlang gepest op haar werkplek, telecombedrijf AT&T. In 2008 ging het zo ver dat haar baas haar hoofddoek van haar hoofd rukte.

De vrouw, Susann Bashir, stapte naar de rechter die haar voormalige werkgever veroordeelde tot het betalen van maar liefst vijf miljoen dollar (vier miljoen euro) schadevergoeding, plus 120.000 dollar (95.000 euro) misgelopen loon.

Terrorist

Bashir werkte tien jaar voor AT&T als een constructeur van glasvezelnetwerken, een job die haar 70.000 dollar (55.000 euro) bruto per jaar opleverde. Het pestgedrag begon volgens haar pas toen ze zich bekeerde. Collega's vroegen haar "of ze het gebouw ging opblazen" en of ze "een terrorist was", haar baas maakte regelmatig denigrerende opmerkingen over haar hoofddoek, en viel haar ook fysiek aan.

De vrouw liet het er niet bij en legde klacht neer bij de HR-afdeling van AT&T. Toen dat niets uithaalde stapte ze naar de Equal Employment Opportunity Commission, te vergelijken met ons Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Zij startten een onderzoek.

Discriminatie

Omdat de toestand op kantoor onhoudbaar werd vroeg de vrouw om overgeplaatst te worden naar een andere dienst. Toen dat niet gebeurde bleef ze door de stress afwezig van het werk. Na negen maanden afwezigheid werd ze ontslagen.

De rechtbank van Missouri oordeelt nu dat er sprake is van discriminatie op basis van religie. AT&T plant in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Bekijk het filmpje