Axana Ceulemans, het brein achter de K3-shows

Met Josje erbij is K3 terug compleet. Net op tijd voor de grote theatertour die op 9 oktober start. Blonde Josje klaarstomen voor het gigantische K3-repertoire is de taak van danscoach Axana Ceulemans (de tweede van links op de foto), een dame met een wel heel opmerkelijke loopbaan.


Def Dames Dope


Axana Ceulemans (39) is al meer dan tien jaar de vaste danschoreografe van K3. Zij is het geheim achter de al te graag geïmiteerde gebaren die bij ‘Oma’s aan de top’ en ‘Heya Mama’ horen. Maar Axana heeft vele levens. Halfweg de jaren negentig stond ze zelf op het podium en scoorde ze de ene hit na de andere met de meidengroep Def Dames Dope. “Mensen denken vaak dat mijn leven ten tijde van Def Dames Dope één brok feesten en rock ’n roll was”, vertelt Axana. “Maar het tegendeel is waar. Wie met commerciële successen aan de top staat, werkt zich te pletter. Ik trad op in discotheken over heel Europa en werkte nachten aan één stuk door. Na zes jaar was ik opgebrand.


Baarmoederhalskanker


Ceulemans stopte na zes intense jaren met de meidengroep. “Ik werd ouder, had een vaste relatie, had van de wereld geproefd en verlangde naar een rustiger leven. Bovendien werd ik geopereerd voor baarmoederhalskanker: ik wilde een nieuwe weg inslaan. Dus ging ik terug werken als directiesecretaresse op een firma in het Antwerpse. Jazeker, ik hou ook van paperassen en administratie!”


Op straat geleerd


Maar het zingen en vooral dansen kon ze niet laten. “Ik ben nochtans geen danseres van opleiding. Mijn vak heb ik letterlijk op straat geleerd. Zingen én dansen leerde ik door anderen het te zien doen, in discotheken of op tv. Vraag me dus niet naar de derde positie in klassiek ballet: dan hoor ik het in Keulen donderen. Ik heb moderne talen gedaan en studeerde aan het Hivt in Antwerpen enkele jaren voor vertaler Engels-Russisch. Maar dat heb ik niet afgemaakt door het plotse succes van Def Dames Dope.


Geen Sabam-rechten


Achter de schermen bleef Axana choreografisch advies aan muziekgroepjes geven. Tot manager Niels William haar op een bepaald moment aansprak over een zekere meidengroep waarvan de meisjesnamen allen met een K begonnen. “Of ik een dansje voor hen wilde bedenken? Geen probleem. Het was het startshot van een fantastische samenwerking. Ik ben bij K3 betrokken geweest vanaf de allereerste dag, nu tien jaar geleden. Na hun tweede single, ‘Heya Mama’, ontplofte de boel. Natuurlijk ben ik fier dat al die grote hits gedanst werden met mijn choreografie. Soms sta ik versteld van mezelf wanneer ik die filmpjes van vroeger opnieuw zie (lacht). Of ik ook iets extra verdien aan een hit of heruitzending? Nee. Danspassen zijn niet te claimen bij Sabam. Ik heb me er ooit over geïnformeerd, maar het bestaat niet. Van de hits die ik zelf schreef voor Def Dames Dope, ontvang ik natuurlijk wel nog inkomsten.”


Worcaholic


Behalve danscoach voor K3 is Axana ook eigenares van haar eigen doopsuikerwinkel, La Sorpresa in Herentals. “Dat doe ik samen met mijn zus Larissa, die met mij in Def Dames Dope zong. Dansen kun je niet blijven doen tot je vijftig bent. Tussen pot en pint fantaseerden we erover om samen iets creatiefs te gaan doen. Dat we dat op zelfstandige basis zouden doen, sprak voor zich. We zijn te energiek, zouden niet kunnen aarden op een bureau waar je alle dagen moet zitten. Zo kwamen we op het idee van gepersonaliseerde doopsuiker. Baby’s blijven maar geboren worden: het is altijd druk. Met Kerst hebben we ook veel bedrijven die geschenkpakketjes en confiserie bij ons bestellen. De combinatie van die twee jobs is soms slopend, maar ik ben een worcaholic. Ik doe hiermee verder tot K3 met pensioen gaat. En misschien is het dan voor mij tijd om ook met pensioen te gaan.”


Tekst: Ann Lemaître