Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Arbeiders onthoofden standbeeld: wie draait op voor de kosten?

Arbeiders in Brecht lieten onlangs een standbeeld van meer dan 150 jaar oud aan stukken vallen bij werkzaamheden. Op YouTube zijn de beelden van het gestuntel van de werklui een wereldwijde hit, maar hoe zwaar kan zo’n blunder een werknemer financieel opbreken?

Te non-chalant

In Brecht is de heraanleg van het Gemeenteplein al een tijdje aan de gang, maar bij de verplaatsing van het standbeeld van de 16de eeuwse rechtsgeleerde Gabriel Mudaeus liep het goed fout. Op het moment dat werklui het beeld willen optillen, kantelt het voorover en gaat de kop van de gerechtsgeleerde aan stukken. “Alles wijst erop dat ze niet de nodige voorzorgen genomen hebben om hun werk correct uit te voeren”, zegt Geert Vermeir van het juridisch kenniscentrum van SD Worx. “Ik ken niet zoveel van het verplaatsen van standbeelden, maar je moet het monument goed vastmaken en vooraf onderzoeken waar de zwakke plekken van het beeld zitten. Ze zijn niet zorgvuldig genoeg te werk gegaan."

Een zware fout

"Wat de gevolgen kunnen zijn? De wet zegt dat een werknemer die een fout maakt tijdens de uitvoering van zijn arbeidscontract aansprakelijk is voor de aangerichte schade tegenover zijn werkgever of tegenover een derde partij. Maar daar zijn voorwaarden aan verbonden: het moet gaan om bedrog, zware schuld of een herhaalde lichte fout.”

Of het bij deze arbeiders om een herhaald voorkomende lichte fout gaat, is  niet uit te maken. “Maar het zou wél kunnen beoordeeld worden als een zware fout. Zwaar betekent daarbij niet noodzakelijk dat de gevolgen zwaar zijn: een kleine diefstal door een werknemer hoeft geen zware financiële gevolgen te hebben, maar het is wel een zware fout. Omgekeerd kan een vergetelheid grote gevolgen hebben, maar is het geen zware fout. In de praktijk is het vaak de rechtbank die uitmaakt of het al dan niet om een zware fout gaat, zeker als het gaat om een fout waarvan de financiële gevolgen groot zijn en de werkgever die probeert te verhalen op de werknemer. In dit geval zijn die wellicht niet gering: het standbeeld moet hersteld worden, wat een aardige cent kost. En naar verluidt moeten er ook werkzaamheden uitgesteld worden nu.”

Ontslag?

Een andere mogelijke sanctie is ontslag. “Dat kan altijd. In België moet je een ontslag niet motiveren. Voor arbeiders is er een minimale bescherming tegen willekeurig ontslag, maar als het bedrijf in dit geval één van die mensen wil ontslaan, dan kan ze vrij makkelijk aantonen dat ze dat doet omwille van duidelijke fouten. De vraag die het bedrijf zich moet stellen: staat dat wel in verhouding met de gemaakte fout? Uiteindelijk is het iemand met capaciteiten en is fouten maken menselijk. Een bijkomende overweging is dat het vandaag moeilijk is om geschoold personeel te vinden. Kraanmannen zijn niet dik gezaaid. Ontslag om dringende reden lijkt me hier niet mogelijk. Daarvoor moet je te maken hebben met een fout die de samenwerking absoluut onmogelijk maakt. En dat is hier niet het geval.”

Tekst: Dominique Soenens