Al gedacht aan je webimago?

Als je nog nooit hebt gehoord van het diepe web, is het hoog tijd dat je het leert kennen. Want alles wat je ooit achterliet op het web, is hier te vinden. Sommige werkgevers vinden het zelfs een handig instrument om hun sollicitanten te screenen.

Onzichtbare webpagina's

Het diepe web (of ook wel Deepnet, Invisible Web of Dark Web genoemd) is dat deel van het web dat door de standaard browsers zoals Internet Explorer, Firefox, Safari,... niet wordt opgehaald als je een zoekopdracht ingeeft. Het zijn webpagina's die simpelweg niet 'gezien' worden door de meeste browsers. Het diepe of onzichtbare web breidt zich met de dag uit. Specialisten stellen dat het zo'n 500 keer groter is dan het internet dat je kan zien met een standaard zoekmachine.

Deep web search

Concreet wil dat zeggen dat elke tweet die je verstuurde, elke reactie op een blogpost, elk formulier dat je ooit online invulde, ergens in dat diepe web zweeft. Voor de 'gewone' surfer dus niet altijd zichtbaar. Maar als je verder graaft en je je verdiept in de juiste zoektermen en zoekopdrachten, vind je heel wat meer informatie. Surf bijvoorbeeld eens naar pipl.com, daar kan je gratis en voor niets een 'deep web search' uitvoeren. Tegenwoordig kunnen al een aantal browsers zoals Google ook tweetberichten terugvinden.

Privé?

Veel bedrijven en organisaties maken ondertussen ook gebruik van de diensten van pipl.com. Ze betalen om op regelmatige basis sollicitanten of werknemers online te onderzoeken. Pipl.com gaat wel maar zover als de privacy wetgeving dat toelaat. Alles wat je dus hebt aangevinkt als 'privé', bijvoorbeeld je Facebook toepassingen, wordt niet weergegeven. Toch is het aangeraden alert te blijven met wat je op het web achterlaat.

Hou je webimago schoon

Voor iedere dienst bestaat er natuurlijk een wederdienst, en die voorzien bedrijven als Reputation Defender. Zij houden voor jou - mits betaling - het diepe web in de gaten en geven je een seintje als er een nieuw resultaat opduikt. Op die manier hou je je diepe webimago brandschoon.

Bron: CNNMoney.com