Afwerker

Competence Indicator

Je bent een afwerker.

Je maakt voor alles altijd eerst een plan ? Emotionele intelligentie neemt een zeer belangrijke plaats in in je omgang met anderen? Je laat het initiatief aan anderen over en hebt er geen probleem mee het idee van anderen te volgen ?
Dan herken jij je waarschijnlijk in het profiel van de afwerker!

De afwerker gaat voor het vertrouwde. Hij is niet uit op avontuur en kiest resoluut voor de zekerheid van wat is.

De onzichtbare steunpilaar in haalbare projecten

Je weet je graag ingeschakeld in haalbare projecten. Om er met een gerust gevoel aan te beginnen, is het voor jou wel van uiterst belang dat je op de hoogte gebracht wordt van wie wat gaat doen.

In een vertrouwde omgeving komen je kwaliteiten pas helemaal naar boven. Je werkt dan ook het liefst met en voor mensen die je al enige tijd kent en die je waardeert.

Je bekijkt vooraf eerst hoe eerdere projecten succesvol aangepakt werden en hoe de betrokkene zich daarbij voelden. Zo zal je bij jaarlijks terugkomende activiteiten teruggrijpen naar het bestaande raster om activiteiten te plannen.

Als afwerker ga je daarbij steeds gedisciplineerd te werk, waarbij je de nodige aandacht schenkt aan elk punt op het programma. Je haat het immers wanneer je iets vergeet. Je zorgt daarom ook altijd dat stiptheid voorop staat. De drang om dingen anders aan te pakken is niet echt aanwezig.

Een goede vriend

Je bent loyaal naar vrienden toe. Wanneer een vriend of bekende je vraagt iets te doen, kan je dat nauwelijks weigeren. Je vrienden zeggen dan ook over jou dat je steeds klaar staat om bij te springen. Je bent trouwens verwonderd als anderen dat niet doen.

Het belang van vrienden gaat voor jou zeer ver. Je probeert dan ook iedereen te vriend te houden, wat uiteraard zelden of nooit lukt in de praktijk. Je hebt je daarover al meer dan eens suf gepiekerd. Ruzie en open conflicten beschouw je als echte nederlagen.
Je inlevingsvermogen (empathie) is spreekwoordelijk. Je 'lijdt' als het ware met klanten mee.

Het luisterende oor

Mensen vinden bij jou altijd een gewillig luisterend oor. Zo kom je dingen te weten die voor anderen steeds verzwegen zullen blijven. Maar de vernomen informatie blijft goed bewaard bij jou. Je weet immers zeer goed tegen wie je geheimen wèl en tegen wie je deze niet mag verdervertellen. Een roddeltante kan men je zeker niet noemen. Je hebt de neiging anderen te vertrouwen en steeds het goede in hen te zoeken. Indien men dit vertrouwen beschaamt, ben je echter diep ontgoocheld.
"Tactvol", "discreet", "uiterst behulpzaam" zijn termen die perfect bij de afwerker passen. Je bent de onzichtbare steunpilaar. Zorg er wel voor dat je niet te onzichtbaar blijft voor je directe baas, anders dreig je de beloningen ervoor niet te krijgen.

Bijkomende info

Wil je weten hoe deze onzichtbare steunpilaar zich gedraagt op de werkvloer? Bekijk hem/haar dan zeker in zijn/haar werkomgeving.

Daarnaast geven we ook een aantal nuttige tips voor de afwerkers onder jullie mee.

 

Lees ook onze dossiers over:
Emotionele intelligentie
Leiderschap: heb jij het in je?
Hoe ga je om met kritiek?
Lichaamstaal: wat vertel je nonverbaal?
7 manieren om je nieuwe baas te overleven