Advies voor pas afgestudeerden: tips voor de eerste werkdag

Je bent pas afgestudeerd, en je hebt je eerste job te pakken. Proficiat! Maar hoe moet je je gedragen, die allereerste dag op de werkvloer? Wat zijn de ongeschreven regels waaraan je moet gehoorzamen, om een goede reputatie op te bouwen bij je baas en je collega's?

1. Straal positiviteit uit

In elke situatie – werkgerelateerd of niet – is een positieve instelling de beste. Wees enthousiast, werk constructief mee in het team en laat je privéproblemen thuis achter. Maak je enthousiasme ook duidelijk aan alle collega’s waar je mee in contact komt: breng ideeën aan en bekijk dingen eens uit een ander perspectief.

2. Kleed je professioneel

Onderschat nooit het belang van een verzorgd voorkomen. Hul je tijdens de eerste weken van je job steeds in professionele outfits in sobere kleuren. Het zal een grote impact hebben op de eerste indruk die je nalaat: je geeft blijk van efficiëntie en vertrouwen. Nadat je jezelf bewezen hebt, kan je voor meer casual kleding gaan.

3. Leer namen

Probeer zo snel mogelijk de namen van je teamleden te kennen, en bij uitbreiding andere collega’s waar je regelmatig mee in contact komt. Wanneer je iemands naam je ontglipt, verontschuldig je dan en vraag vriendelijk dat of diegene zijn naam nog eens wilt herhalen. Door namen te leren kan je je snel inwerken in een bedrijf, en beginnen netwerken.

4. Durf te vragen

Niemand kan vanaf de eerste dag het volledige reilen en zeilen van een bedrijf doorgronden. Durf dus te informeren naar bepaalde ongeschreven regels, en durf ook hulp te vragen bij je taken. Het is beter om bij het begin van een opdracht een woordje uitleg te vragen, dan tijd te verspillen aan een slecht uitgevoerde taak.

5. Neem nota

Wanneer je uitgelegd wordt hoe je moet werken met de software of met bepaalde machines moet omgaan, neem dan nota’s van de uitleg. Zo kan je later zelfstandig terug opzoeken hoe iets werkt, zonder dat je een collega moet lastig vallen. Ga er niet van uit “dat je het wel zal onthouden”, want op een eerste dag valt er véél te leren.

6. Wees aanwezig

Deze is evident: kom elke dag werken. Het is mogelijk dat je ziek wordt, maar thuis blijven tijdens je eerste weken schaadt waarschijnlijk je reputatie bij je baas en collega’s. In dezelfde categorie: arriveer op tijd ’s morgens, neem geen lange middagpauzes, vertrek niet te vroeg ’s avonds en beperk rook- en plaspauzes.

7. Communiceer met de baas

Vraag, vooral in het begin, regelmatig feedback over je werk aan je baas. Val hem of haar niet lastig met pietluttige problemen, maar stel wel vragen bij grote projecten. Hou hem of haar ook op de hoogte van waar je mee bezig bent.