Aan de slag in het buitenland: 6 essentiële vragen

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat voor die job in het buitenland. Wat ook de reden van je vertrek is, weeg goed de voor- en nadelen af. Weet je zeker dat de ommezwaai in je leven geen hel wordt voor jou en je gezinsleden?

1. Hoe duur is het leven in het land van bestemming?

Belastingen, diensten, huurprijzen, prijzen van levensmiddelen, gezondheidszorg, kleding, vrijetijdsbesteding... Dingen die niet noodzakelijk even goedkoop zijn als in België, zeker niet als je in Londen of Abu Dabhi gaat wonen. Deze uitgaven hebben een impact op je financiële inkomsten en moet je dus vooraf goed berekenen.

2. Wat is het niveau van het onderwijs?

Een cruciale vraag voor ouders die van plan zijn ooit terug te keren na een verblijf in het buitenland. De schooltijd van je kinderen mag je niet lichtzinnig opvatten en moet goed opgevolgd worden. De leeftijd van de kinderen is daarbij doorslaggevend.

3. Hoeveel tijd neemt het woon-werkverkeer in beslag?

Een urenlang woon-werktraject zorgt niet bepaald voor extra levenscomfort. Al die verloren tijd is broodnodig voor de persoonlijke ontwikkeling van jou en je gezinsleden. Vergewis je dus van quality time en de mogelijkheden van het vervoer in je nieuwe woonplaats.

4. Wat is de mentaliteit en levensstijl van je nieuwe stad?

Je hebt vast al gehoord van een cultuurschok? Zonder goede voorbereiding kan die heel wat schade aanrichten. Wat zijn de plaatselijke gewoontes? Hoe besteden de locals hun vrije tijd? Hoe worden jij en je gezin opgevangen als inwijkelingen? Is er een Belgische gemeenschap die je kan bezoeken als je daar nood aan hebt?

5. Hoe staat het met de economische toestand van je gastland?

Je leven een nieuwe wending geven, daar is niets mis mee. Nog beter is het wanneer alles in de plooi valt en je daarvan kan profiteren voor je succes. Deze vraag lijkt misschien logisch, maar analyseer toch even de economische toestand van de regio waar je je binnenkort gaat vestigen.

Hoe leven de mensen met gelijkaardige competenties binnen dezelfde sector? Vraag hen naar carrièremogelijkheden, het loon ... Staat het land open voor buitenlandse werknemers? Zal je niet te maken krijgen met 'protectionisme'?

Geef de voorkeur aan een regio met een gevarieerde economie en tal van verschillende sectoren met actieve ondernemingen.

6. Zit je partner op dezelfde golflengte?

Van je toekomstige werkgever in het buitenland kan je niet verwachten dat hij rekening houdt met je gezinssituatie en het aantal te voeden monden. Zeker niet als je niet voor een multinational aan de slag gaat die overal ter wereld vestigingen telt.

Is je partner in dat geval bereid om een professioneel avontuur aan te gaan in een ander land? Zal hij of zij zich enkel wijden aan de opvoeding van de kinderen? Is je relatie wel bestand tegen zulke uitdagingen?

Tekst: L. Dp – Bron: www.careercast.com

Lees ook:
- Wat doet een job in het buitenland met je carrière?
- Tijdelijk aan het werk in het buitenland: de regels