Aan de slag als leerkracht: luizenleven of hard werken?

Naam: Elisabeth Oomen

Leeftijd: 29

Aantal jaren ervaring: 6 jaar

School: Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle

Vakken: Nederlands en Engels in het secundair (nu 6 klassen in het 6de jaar ASO)

Aantal uren werken per week: 20 uur les geven + ongeveer 15 a 20 uur verbeter- en voorbereidingswerk thuis, klassenraden, deliberaties tijdens examens.

'Leerkrachten, die hebben een luilekkerleventje', zo wil het cliché. Wat is er écht van aan? Hoe is het om voor een klas te staan? En wat zijn de sterktes van een goeie leerkracht? We vroegen het aan Elisabeth Oomen, lerares Nederlands en Engels in het Sint-Jan Berchmanscollege van Westmalle.

Vooroordelen?

Het grootste vooroordeel luidt dat leerkrachten luieriken zijn en dat ze te veel vakantie krijgen. Wat vind je daarvan? Elisabeth Oomen: “Ik ontken niet dat je als leerkracht veel vakantie hebt, maar weinigen beseffen dat je werk op het einde van een schooldag niet gedaan is. Je bent nooit op je gemak thuis want je hebt het gevoel dat je werk nooit is afgerond. Dagelijks komt er verbeterwerk mee naar huis en ook in lesvoorbereidingen steek je veel tijd.”

“Nog een nadeel, je kan je verlofdagen niet zelf kiezen. Beslissen om er tijdens het jaar plots op uit te trekken, is onmogelijk. Je vakantie valt altijd in het hoogseizoen. Goedkoop op reis gaan, zit er dus niet in."

Fulltime = 20 uren werken per week

Fulltime werken betekent voor een leerkracht 20 uur les geven per week. Maar daar houdt het niet mee op: oudercontacten, lesvoorbereidingen, deliberaties en dergelijke, maken dat het ‘leerkracht zijn’ veel meer inhoudt. Oomen: “We vergaderen zo’n 2 keer per week ’s middags. Daarbuiten heb ik nog gesprekken met leerlingen, meetings voor verschillende werkgroepen, toezicht, enz. Dat gebeurt allemaal tijdens de pauzes.”

“Hoe het dan met naschools werk zit? Per week mag je er nog zo’n 15 à 20 uur bij rekenen. Het hangt natuurlijk sterk af van het vak dat je geeft en de klas die je voor je krijgt. Voor het vak Nederlands zijn er bijvoorbeeld boekbesprekingen die verbeterd moeten worden.”

De sterke troeven van een leerkracht

Waar moet een goeie leerkracht in uitblinken? Welke tips heb je voor aanstormend onderwijstalent? "Eerst en vooral, heb geduld. Iets 4 keer uitleggen moet kunnen zonder dat je je geduld verliest. Verder is het belangrijk flexibel en geëngageerd te zijn. Je moet ook luisteren naar wat je leerlingen te vertellen hebben.”

“Met jonge mensen werken en veel afwisseling vinden in je job is natuurlijk heel fijn. Je geeft misschien wel jaar na jaar hetzelfde vak, maar elk jaar heb je een andere klas, andere leerlingen en andere ouders. Je moet steeds op zoek naar verschillende manieren om hetzelfde onderwerp uit de doeken te doen.”

“Verder doe je als leerkracht soms zaken waar je niet voor bent opgeleid, dat maakt het niet altijd even gemakkelijk. Als je leerlingen met problemen moet begeleiden, zou een diploma psychologie niet overbodig zijn. Op zo’n momenten volg je gewoon je instinct en begeleid je iemand zo goed mogelijk.”

Titularis: de rots in de branding

Elisabeth Oomen is ook klastitularis in het zesde jaar. Hoe bevalt die extra taak haar? “Als titularis sta je dichter bij je leerlingen en hun problemen of twijfels. In een zesde jaar zijn dat vooral de studiekeuzes, maar ook een leerling met studeerproblemen komt vaak aan je deur kloppen. Verder leid ik als klastitularis ook de klassenraden en deliberaties van mijn klas, wat uiteraard meer voorbereidingswerk vergt dan deelnemen.”

Tot slot, zou je dezelfde studiekeuze maken als je opnieuw 18 was? "Zeker weten. Leerkracht is een heel fijn beroep!

De dinsdag van Elisabeth Oomen

6.30u De wekker gaat af
7.30u Carpoolen naar school
8.10u Aankomst op school, kopies in orde brengen, computer halen indien nodig
8.20u Seminarie fotografie
10.05u Koffiepauze
10.25u 2 springuren: voorbereidingen treffen of verbeteren
12.05u Middageten
12.30u 2x in de maand helpen op school met ‘Wereldwinkel Oxfam’
13.05u Springuur: verbeterwerk of lesvoorbereiding
13.55u 3 lesuren (tot 17u)
18u Thuis, nakijken wat dag erna op planning staat en enkele dingen voorbereiden