Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

9 types rekruteerders … en hoe ze te overtuigen

De ene mens is de andere niet en dus is ook de ene rekruteerder de andere niet … Waar rekruteerder A enorm veel belang aan hecht zal voor rekruteerder B misschien maar een detail zijn.

Het is dus aangewezen om bij een sollicitatiegesprek snel te achterhalen welk vlees je in de kuip hebt en daar vervolgens op in te spelen. Al zal elke rekruteerder het natuurlijk wel weten te appreciëren dat je vlot over je ervaringen en competenties kan praten en verstandige vragen weet te stellen.

1. De robot

Aangezien hij zelf niet met jou zal moeten samenwerken is dit type rekruteerder eigenlijk niet echt geïnteresseerd in jouw persoonlijkheid. Hij ziet het enkel als zijn taak om voor zijn werkgever zo snel mogelijk de vacature in te vullen. Tip: toon aan dat je over veel werkethiek beschikt en geef voorbeelden van hoe je daarmee succesvol bent geweest in het verleden.

2. De verveelde toezichthouder

Deze rekruteerder loopt zelf niet over van enthousiasme voor zijn werkgever. Hij neemt alleen maar sollicitatiegesprekken af omdat hij geen betere job kon vinden. Overtuig hem met een vurig betoog over hoe jij de functie wil invullen.

3. De dreigende bullebak

Dit is het type rekruteerder dat je stress bezorgt door je voortdurend te kleineren, je verwezenlijkingen te minimaliseren en je het gevoel te geven dat alles wat je zegt verkeerd is. Een grapje of een glimlach kan er bij hem al helemaal niet vanaf. Blijf in elk geval kalm en ga niet in de clinch. Toon je professionaliteit door op een zo objectief mogelijke manier aan te tonen dat je geschikt bent voor de job.

4. Mr. Ik-weet-van-niets

Sommige rekruteerders zijn zo goed als nergens van op de hoogte. Misschien zijn ze op het laatste moment moeten inspringen voor een collega die ziek is gevallen, maar feit is dat ze nauwelijks weten wat de vacature inhoudt, wat jouw achtergrond is en hoe de sollicitatieprocedure precies verloopt. Blijf ook hier professioneel en leg zo expliciet mogelijk uit waarom jouw expertise perfect aansluit op de vacature.

5. Het groentje

Recht van de schoolbanken en al meteen aangenomen in een HR-functie waarin hij moet beslissen over het lot van (vaak veel oudere) kandidaten, het komt vaker voor dan je zou denken. Overtuig deze jonge rekruteerder in zijn eigen, visuele taal. Breng dus een portfolio mee of – nog beter – toon je verwezenlijkingen digitaal op een tablet.

6. De vriendelijke kerel

Deze rekruteerder stelt je meteen op je gemak met een koffie en een praatje over het weer. Hij luistert oprecht naar wat je vertelt en geeft je het gevoel dat je welkom bent in de organisatie. Let toch op en stuur het gesprek steeds terug in de richting van de vacature als hij te veel uitweidt.

7. De man met oog voor detail

Dit soort rekruteerder neemt geen genoegen met een algemene uitleg. Hij wil dat je hem van naaldje tot draadje uitlegt hoe je bepaalde zaken hebt aangepakt en welke resultaten dat heeft opgeleverd. Gebruik dus zo veel mogelijk concrete voorbeelden en staaf waar mogelijk met cijfermateriaal dat je effectief geschikt bent voor de job.

8. De innovator

Als een ondernemer, die overloopt van de ideeën, op zoek gaat naar nieuw personeel, dan verwacht hij van de kandidaten die op zijn vacature reageren dezelfde ingesteldheid. Denk dus gerust groot en toon dat je bereid bent om (berekende) risico’s te nemen. Verlies daarbij evenwel de feiten over de markt en de sector niet uit het oog.

9. De doorwinterde CEO

Hij staat al jaren aan het hoofd van zijn eigen bedrijf en kent dus het klappen van de zweep. Hij zag de markt veranderen en liet zijn bedrijf uitgroeien van een vaag idee tot een belangrijke speler in de sector. Overtuig hem gerust met een duidelijk plan en frisse ideeën, maar wees voorzichtig met gratuite kritiek op het bedrijf dat hij als zijn eigen kind beschouwt.