Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

9 manieren om je baas te doen geloven dat je briljant bent

Wil je een extra dag vakantie of een loonsverhoging? Dan kun je best in een goed daglicht staan bij je baas. Deze negen manieren zorgen ervoor dat je baas je onmisbaar en briljant vindt!

1. Arriveer vóór je baas

Kun je een patroon zien in het uur dat je baas 's ochtends aankomt op kantoor? Zorg er dan voor dat jij elke dag net een beetje vroeger aanwezig bent. Dus arriveert je baas om 8u45? Wees dan om 8u35 al op kantoor. Bovendien zul je je minder schuldig voelen als je in de namiddag even zit te facebooken!

2. Zeg enthousiast "Goedemorgen!"

Ook al heb je last van een ochtendhumeur, probeer toch steeds bij het binnenstappen van het kantoor iedereen met een lach en een opgewekte ‘goedemorgen’ te begroeten. Ben je er vroeger dan je baas? Zorg dan dat je hem opgewekt begroet als je hem later op de dag tegenkomt.

3. Doordachte vrijwilliger

Wordt er tijdens een vergadering gevraagd wie vrijwillig wil meewerken aan een project? Bied je meteen aan. Iemand die vrijwillig iets doet voor het werk komt geëngageerd over. Een eigenschap die bazen graag zien bij hun werknemers. Het levert natuurlijk extra werk op, maar panikeer niet en houd je doel voor ogen: in een goed daglicht staan bij je baas.

4. Leer de printer kennen

Ook al hoort het niet tot je takenpakket, weten waar de inktvulling bewaard wordt en hoe je hem erin steekt, kan alleen maar voordelen hebben. Stel: je baas of je collega moet nog snel een document printen voordat de vergadering begint als plots blijkt dat de inkt op is. Wat nu? Dit is hét uitgerekende moment voor jou om de held van de dag te zijn en te zorgen dat het ‘superbelangrijke en onmisbare’ document alsnog op tijd uit de printer glijdt.

5. Bedank je baas

Of het nu gaat om een loonsverhoging, een promotie of een extra dag vakantie: vergeet nooit je baas te bedanken. Als het kan, bedank hem of haar op het moment zelf en misschien kun je nadien nog een kleine notitie naar hem sturen om je appreciatie uit te drukken. Een kaartje sturen ligt misschien niet meteen in jouw aard, maar een bedankingsmailtje is zeker niet minder goed. Het is het gebaar dat telt. Bovendien kost het je geen moeite en laat je je opmerken bij je baas. Wedden dat jij de eerstvolgende bent aan wie hij zal denken als er een loonsverhoging mogelijk is?

6. Zet koffie

Dit zal vooral opgemerkt worden door de mensen die samen met jou een kantoor delen. Maar misschien is het geen slecht idee om je baas een kop koffie aan te bieden. Zeg: "Ik ga voor mijzelf koffie zetten, wil jij ook een kopje?". Overdrijf niet; een keer per dag is voldoende. Je zou niet willen dat je goedheid het tegenovergestelde effect heeft, toch?

7. Gebruik jargon

Heb je er al eens op gelet dat je baas specifiek jargon gebruikt? Besteed hier dan vanaf nu extra aandacht aan. Eens je zijn jargon de baas bent, kun je het zelf ook tijdens een vergadering of in je mails gebruiken. Op deze manier toon je dat je op dezelfde golflengte als je baas zit.

8. Laat een e-mailspoor achter

Als je thuis werkt zijn e-mails een handige manier om je baas te doen geloven dat je veel uren klopt. Hoe je dat doet? Zorg dat je baas de ontvanger is of dat hij in 'cc' staat wanneer je ’s ochtends je eerste en ’s avonds je laatste e-mail stuurt. Terwijl jij dus nog in je pyjama zat, zal je baas het gevoel hebben dat je tussen de e-mails door hard hebt gewerkt.

9. Fake je enthousiasme

Ook al beleef je geen plezier aan je job, probeer toch te doen alsof je enthousiast bent. Tover een glimlach op je gezicht en begroet de klanten en andere collega’s met enthousiasme. Je baas zal denken dat je je job graag doet en jij zal zelf ook meer plezier aan je werk beleven als je opgewekt bent.