8 taaltics die je geloofwaardigheid schaden

Je goed kleden, is noodzakelijk om een goede indruk te maken. Maar ook wat we zeggen, heeft een niet te onderschatte invloed op ons imago. Hier zijn 8 taaltics die onze geloofwaardigheid niet ten goede komen.

1. Jargon

Iemand gebruikt een normaal woord in een andere context om professioneler over te komen. Wat ze vaak zelf niet doorhebben, is dat alle gesprekspartners helemaal niet onder de indruk zijn. Voorbeeld: “Het is onze verantwoordelijkheid om dit even kort te sluiten en door te communiceren.” Gebruik de woorden liever in de betekenis zoals die in het woordenboek staat. Op die manier klink je niet als een karikatuur.

2. Clichés

Metaforen kunnen te veel gebruikt worden, dat de hele betekenis weer verloren gaat. Vergeet uitdrukkingen zoals “out-of-the-box denken”. Clichés zijn niet alleen onorigineel, ze maken ook duidelijk dat je geen moeite doet om je gesprekspartner te boeien. Probeer metaforen daarom zoveel mogelijk te vermijden of gebruik er originele. Een andere tip is voor de uitdrukking “spreekwoordelijk” te gebruiken. Op die manier geef je er een ironische bijklank aan. Probeer dus met andere woorden “spreekwoordelijk” out-of-the-box te denken.

3. Potsierlijke woorden

Door grote en potsierlijke woorden te gebruiken in plaats, kom je pretentieus en gekunsteld over. Vermijd ook veel Engelse termen, want daarmee bereik je hetzelfde effect. Ook al werkt “position switch” misschien goed op je lachspieren in een televisieprogramma, kies toch maar voor een alternatief je in professionele leven.

4. Stopwoordjes

Niets is meer vervelend dat iemand die te veel stopwoordjes of klanken gebruikt in een zin, om tijd te hebben om na te denken over wat hij gaat zeggen. “Euhm” is het vervelendste van allemaal. Als iemand een presentatie geeft en telkens “euhm” zegt, leidt hij alle aandacht af en gaat de inhoud helemaal verloren. Het is nochtans heel gemakkelijk om het te vermijden. Neem een korte pauze wanneer je even niet uit je woorden geraakt. Je hoeft geen schrik te hebben om een stilte te laten vallen.

5. Vraag?

Een uptick verandert een mededeling in een vraag. Het kan een verandering in toon zijn op het einde van de zin, of erger, een volledige zin, zoals “snap je?”, “toch?” of “hè?”. Door bevestiging te vragen, maak je duidelijk dat je weinig vertrouwen hebt in jezelf of in je eigen uiteenzetting. Als je zeker wilt zijn dat je gesprekspartner mee is met je verhaal, stel dat een specifieke vraag zoals “volg je mij?” of “klopt dat volgens jou?”. Maak een duidelijke keuze: ofwel stel je een vraag, ofwel geef je een verklaring.

6. Verbloeming

Dit zijn de pogingen onaangename feiten te verbloemen tegenover de werknemers. Enkele voorbeelden: “kans om jezelf verder te ontwikkelen” in plaats van “meer werkdruk” of “rightsizing” in plaats van “mensen ontslaan”. Door eufemismen te gebruiken, kom je laf over omdat je de confrontatie niet aandurft en maak je je onpopulair bij je collega’s.

7. Valse verontschuldigingen

Wanneer mensen zich sociaal verplicht voelen, bieden ze hun verontschuldigingen aan te bieden, maar helemaal geen spijt hebben. Een veel voorkomend voorbeeld is: “Het spijt me als iemand zich beledigd voelt”. Dergelijke verontschuldigingen maken de situatie nog erger omdat je de persoon het kwalijk neemt dat hij zich beledigd voelde.

8. Feiten rondbazuinen

In deze situatie vertelt iemand een hoop feiten of observaties zonder op voorhand na te denken welke relevant zouden zijn voor zijn gesprekspartner. Nagenoeg 95% van alle presentaties vallen onder deze categorie, maar wanneer het in een gesprek gebeurt, kom je niet bijzonder intelligent over. Bekijk een gesprek nooit als een sales pitch. Stel vragen, antwoord op commentaar, probeer er achter te komen wat er relevant is en geef daarna pas de gepaste feiten en observaties.

Bron: Business Insider