8 redenen waarom je minder verdient dan je zou willen

Velen beklagen zich over hun schamel loonbriefje aan het einde van de maand. Akkoord, om een goedbetaalde job binnen te rijven moet je over een flinke dosis geluk beschikken, maar er zijn ook heel wat factoren die je zelf in de hand hebt.

Ziehier acht redenen die verklaren waarom je niet zoveel verdient als je wel zou willen:

1. Je hebt niet goed onderhandeld bij je aanwerving

Als je succesvol door de verschillende sollicitatierondes bent gesparteld breekt het belangrijkste moment aan om een prettig salaris te bedingen: de loononderhandelingen. Inderdaad, eens je een job te pakken hebt, is het veel moeilijker om nog over je salaris te onderhandelen.

2. Je hebt je verwezenlijkingen niet voldoende in de verf gezet

Je mag nog de hardste werker van het hele bedrijf zijn, als je bazen niet weten wat je allemaal gedaan hebt, dan kunnen ze jouw inzet ook niet belonen met een hoog salaris. Vertel dus over de complimenten die je kreeg van klanten, leg uit welke problemen je allemaal hebt opgelost en benadruk hoe jij hebt bijgedragen aan de succesvolle afloop van projecten.

3. Je hebt zelf geen loonsverhoging gevraagd

Wacht niet tot je werkgever je spontaan een loonsverhoging voorstelt, maar begin er op het gepaste moment zelf over.

4. Je doet niet meer dan wat je gevraagd wordt

Opslag en promotie is over het algemeen enkel weggelegd voor wie zijn gewone werk overstijgt.

5. Je neemt niet genoeg verantwoordelijkheid

Iets wezenlijks bijdragen aan het bedrijf waarvoor je werkt is een conditio sine qua non voor een hoog loon. Ga dus na of jij wel een surplus biedt, vooraleer je meer geld gaat vragen.

6. Je hebt een te moeilijk karakter

Als je je gedraagt als een diva, voortdurend klaagt of als je contacten met klanten en  collega’s problematisch verlopen, zal niemand in het bedrijf je iets extra gunnen.

7. Je competenties zijn minder waard op de arbeidsmarkt dan je denkt

Doe onderzoek om te achterhalen wat de loonnorm is voor iemand met jouw profiel en wees niet verbaasd als dit minder blijkt te zijn dat je had gehoopt.

8. Je overschat je waarde voor je bedrijf

Velen denken al te snel dat hun bedrijf in de afgrond zou storten als zij er niet meer zijn. In realiteit blijkt dat haast niemand onvervangbaar is en dat bedrijven perfect verder kunnen draaien zonder jou.

Stel je dus in de plaats van jouw baas en probeer een objectieve schatting te maken van wat jouw bijdrage precies omvat en wat het zou betekenen als jij er niet meer was. Als je moet besluiten dat het in feite niet zo heel veel voorstelt, ga er dan maar vanuit dat jouw baas net hetzelfde zal denken.

Bron: Express.be