8 carrièretips van Lady Gaga

Wiens carrière schoot als een komeet omhoog? Wie is de meest succesvolle artiest van het moment? Juist: Lady Gaga. De technieken die de excentrieke popprinses groot maakten kunnen ook jouw carrière een flinke boost geven.

1. Wees actief op de sociale media

45,4 miljoen fans op Facebook en 16,4 miljoen volgers op Twitter, dat is niet niks. Lady Gaga mag dan wel een absolute kampioen zijn op beide sociaalnetwerksites, zo ver hoef jij het niet te drijven. Wel doe je er goed aan om op een slimme manier een virtueel netwerk uit te bouwen en mensen te volgen die er toe doen in jouw branche. Via-via kan je op de hoogte raken van heel wat interessante kansen.

2. Bouw je netwerk uit

Lady Gaga spreekt haar miljoenen fans aan met het koosnaampje ‘little monsters’. Op die manier sloopt ze de grens tussen artiest en publiek en toont ze appreciatie voor haar fans, die veel voor haar carrière betekenen.

Net als de poplady kan jij appreciatie tonen voor je professionele netwerk door actief deel te nemen aan gesprekken, zelf ook anderen te wijzen op mooie kansen, enzovoort … Hoe meer je doet voor je netwerk, hoe meer het ook voor jou zal doen.

3. Sluit slimme partnerships

Voor de promotie van haar jongste album sloot Lady Gaga een deal met Zynga, de makers van het bekende Facebookspel Farmville. Een vreemde keuze misschien, maar de strategie met de eigen Gaga-versie van de game werkte wel degelijk.

Durf dus zelf ook buiten de gewone stramienen te denken: ga samenwerkingen aan met interessante partners die je vooruit kunnen helpen in je carrière.

4. Wees uniek en blijf verrassen

Optreden in een jurk van vlees, verkleed als man of met haar eigen zogenaamd afgehakte hoofd onder de arm: je kan het zo gek niet bedenken of Lady Gaga heeft het gedaan. Telkens weer komt ze met een nieuwe krankzinnige stunt op de proppen.

Ook jij moet blijven verbazen en potentiële werkgevers of klanten het gevoel kunnen geven dat je jezelf voortdurend heruit kan vinden.

5. Kopieer op een creatieve manier

Oké, Lady Gaga is uniek, maar de zangeres heeft wel goed gekeken naar voorgangers zoals Madonna, Gwen Stefani of Grace Jones.

Kijk daarom ook eens goed rond naar anderen die succesvol zijn en maak je op een slimme manier hun ideeën en technieken eigen. Vergeet wel niet om er steeds je eigen touch aan te geven.

6. Tover je zwaktes om in sterktes

Een klassieke schoonheid is Lady Gaga zeker niet, maar toch benadrukt ze haar gezicht met felle make-up, waardoor haar uitstraling iets ironisch krijgt. Denk erover na hoe ook jij jouw zogenaamde zwakheden tot een troef kan omvormen.

7. Ken je doelgroep

Misschien vind jij de muziek van Lady Gaga maar inhoudsloos gejengel en walg je van haar podiumact, maar miljoenen anderen smullen ervan. Al haar stijluitingen zijn dan ook perfect afgestemd op wat die massa leuk vindt. De moraal van het verhaal: definieer duidelijk op wie jij je richt en stel je inspanningen daar op af. Spreek de taal van de bedrijven waar je mee wil werken en belicht de troeven die zij belangrijk vinden.

8. Blijf volharden

Wat er ook gebeurt: geef nooit op. De aanhouder wint en daar is Lady Gaga het levende bewijs van. Als tiener wist ze namelijk al perfect wat ze wou gaan doen en al liep haar doorbraak niet van een leien dakje, het is nooit bij haar opgekomen om er de brui aan te geven.

Onthoud dus dat je je hoofd niet mag laten hangen als het eens wat minder gaat. Wees realistisch over je kansen, maar blijf er steeds voor gaan. Hou steeds goed voor ogen waar je precies naartoe wilt.

Vraag jezelf dus altijd af: “What would Gaga do?”

Bron: jobs.aol.com en sprout.nl