7 tips voor een succesvolle eerste week op je nieuwe werk

Een nieuwe job in de wacht gesleept? Mooi, maar dan begint het uiteraard pas. Hoe pak je het aan om een duurzame en betekenisvolle relatie met je nieuwe werkgever op te bouwen? Deze zeven tips voor een geslaagde eerste werkweek kunnen je daarbij helpen.

1. Wees bij de les terwijl je wordt voorgesteld

Een van de eerste dingen die je te wachten staat is het verplichte rondje handjes schudden met je nieuwe collega’s. In plaats van dit op automatische piloot af te werken is het beter om te proberen hier echt iets van op te steken. Stel dus gerichte vragen om te weten te komen wie precies wat doet en memoriseer goed de namen van je nieuwe collega’s.

2. Vraag om je baas te ontmoeten

In grote bedrijven kan het gebeuren dat je verwelkomd wordt door een HR-medewerker of een directe collega, omdat je eigenlijke baas niet op kantoor is of het anderzijds te druk heeft. Vraag in dat geval om hem of haar zo snel mogelijk te kunnen ontmoeten. Vermijd dat dit op de lange baan geschoven wordt, anders wordt het misschien moeilijk om nog op dezelfde golflengte te komen.

3. Richt je werkplek praktisch in

Zorg dat alles in orde is om efficiënt te kunnen werken. Heb je niet genoeg balpennen, krijg je rugpijn door je bureaustoel of weet je enkele belangrijke paswoorden niet? Spreek dan zo snel mogelijk een collega aan om dit in orde te brengen.

4. Hecht belang aan je lunchpauze

Als je baas of je collega’s je uitnodigen om samen iets te eten, sla dit dan zeker niet af. Het is een gelegenheid bij uitstek om hen beter te leren kennen en om belangrijke bedrijfsnieuwtjes te weten te komen. Eten je baas en je collega’s apart? Kijk dan bij wie je ’s middags kan aansluiten. Probeer in elk geval te vermijden dat je je lunch in je eentje moet verorberen.

5. Zoek een mentor

In je directe omgeving is er ongetwijfeld iemand die het klappen van de zweep kent en die je tijdens je eerste dagen als voorbeeld kan nemen. In principe hoef je zelfs niet te vertellen dat je hem of haar als rolmodel gekozen hebt. Just watch and learn!

6. Lokaliseer de rotte appels

Al even snel zal je gewaarworden dat er ook collega’s rondlopen die de boel verzieken, bijvoorbeeld doordat ze persoonlijke spelletjes spelen of gewoonweg bijna niets doen. Probeer je eigen werk zo goed mogelijk te doen en wees erg op je hoede als je met hen te maken hebt. Blijf steeds professioneel, maar vermijd om van hen je beste vrienden te maken. Op die manier zou je immers je eigen carrière in gevaar kunnen brengen.

7. Toon meteen wat je waard bent

Als je tijdens je eerste dagen geen duidelijk project krijgt toegewezen waar je je tanden kan inzetten, stel dan zelf iets voor. Presenteer je baas je doelstellingen en steek de handen uit de mouwen. Het is geen goed idee om de dagen te laten voorbijgaan en te wachten tot je iets in de schoot geworpen krijgt.

Bron: brazencareerist.com