7 tips om je carrière een trapje hoger te krijgen

Loop je over van ambitie maar weet je niet goed hoe je je carrière de hoogte in krijgt? Dan zetten deze tips je op het goede spoor. Waarop wacht je nog?

1. Als er in het bedrijf extra projecten worden gelanceerd, schrijf je dan in. Je kan er multifunctionele ervaring opdoen en je informeel netwerk versterken. Dat zal je gewone job ook vooruit helpen.

2. Stel jezelf regelmatig in vraag: Ben ik nog goed bezig? Anticipeer zelf, durf jezelf en je afdeling in vraag stellen: kan je functie vlot uitbesteed worden? En je afdeling?

3. Zoek uit waar de toekomstige groei te verwachten valt: in de eigen job, in een andere business unit of in een andere sector? Zo is het onder meer in de energie-, de farma- en de milieusector belangrijk de wetgever in de gaten houden, want met één wet hij kan hij jouw loopbaan een andere kant uit sturen.

4. Zoek naar gerichte bijscholingen die aansluiten bij jouw professionele doelen én de toekomst van het bedrijf. Bijvoorbeeld, wat wordt de opvolger van SAP?

5. Op elke leeftijd kan je je ‘reboosten’. Zowel ongeduldige jonge leeuwen als vijftigplussers kunnen een  nieuwe richting uit. Ontgin een stuk van je onontgonnen capaciteiten en spring op de juiste trein.

6. Wie aan zijn stoel vasthoudt, roest er op vast en loopt het gevaar bij een reorganisatie met stoel en al op de stoep terecht te komen.

7. Horizontaal doorgroeien wordt de komende jaren steeds meer de norm. In dit model zal je verschillende malen moeten herbeginnen in een job, leergeld betalen en opleiding volgen om dan horizontaal door te groeien tot een rolmodel. Dan pas ben je klaar voor de volgende stap.