7 slimme apps voor je iPad

Hoe nuttig kan een iPad zijn in een werkomgeving? Met die hamvraag trok Vacature Magazine naar twee werknemers en ‘believers’. John Baekelmans, Belg en chief technology officer van de Amerikaanse it-gigant Cisco, en Thomas Joos, die zich bij de Gentse Digital Creative Studio Little Miss Robot bezig houdt met ‘mobile concept en creation’ (design voor onder andere iPhone en iPad).

John Baekelmans: “Een iPad werkt meteen. En altijd. Daar waar een pc soms tien minuten nodig heeft om te ‘rebooten’, om opnieuw op te starten. Tien minuten in een zakenomgeving, dat is een eeuwigheid.”

De meest handige apps:

1. Skype

John Baekelmans: “Gebruikte ik onder andere in Zuid-Korea (waar hij tot voor kort voor Cisco aan de slag was) zeer vaak om met klanten te bellen. Is gratis en heeft het grote voordeel dat het miljoenen gebruikers telt.

2. Keynote

“Eenmalige aankoopprijs, van ongeveer 6 dollar. Heel handig bij presentaties, compatibel met Microsoft Office producten. Je kan je iPad via een kabel aan eender welke projector koppelen en zo bijvoorbeeld een Powerpoint-presentatie geven. Bijzonder makkelijk voor werknemers die veel onderweg zijn. Je hebt je pc niet meer nodig.”

3. Dropbox

“Een gratis opslagplaats, waar je een heleboel data kan stockeren. Opnieuw, je hoeft niet langer je pc mee te sleuren. Vanuit het internet kan je gegevens presenteren via je iPad in eender welke vergaderzaal.” Thomas Joos: “Ik zet er onder andere briefings, contracten, foto’s en PDF’en in die ik dan kan delen met klanten en collega’s.”

4. Webex

John Baekelmans: “Een zeer handige applicatie. Gratis, je betaalt per maand voor virtuele vergaderruimte. Als je met iemand belt, kun je via die applicatie ondertussen je scherm delen en bijvoorbeeld allebei tegelijk veranderingen doorvoeren in eenzelfde document.”

5. Flipboard

Thomas Joos: “Gratis. Een soort digitaal magazine dat alle info van sociale netwerken als Twitter en Facebook presenteert.
John Baekelmans: “Een hele leuke. Kan je doorbladeren als een krant.”

6. Things

Thomas Joos: “Voor mij de beste ‘to-do’-app. Ideaal om taken in aan te duiden. Is wel betalend.”

7. Good Reader

Thomas Joos: “Wordt heel vaak gedownload. Perfect om online PDF’en binnen te halen en te lezen.”

Joos wijst nog op een paar standaarddiensten op iPad: soms al eens vergeten, maar zeer handig. “Het e-mailsysteem en de browser. En Mobile Me (nu iCloud, nvdr). Daarmee kan je events, contacten en e-mails synchroniseren tussen iPad, iPhone en pc. Bijvoorbeeld: geef je een event in via de iPad-kalender, dan staat die automatisch ook op je pc.”

Nog meer app-etijt?

U verveelt zich stierlijk tijdens vergaderingen? Dan is ‘Talking Carl’ de geknipte app: Carl herhaalt alles wat hij hoort, maar dan met een hele hoge stem en in een sneller tempo. Nederlander Marcel Zweedijk lijstte nog 9 andere grappige apps voor iPhone en Android op…