7 netwerktips voor introverte mensen

Specialisten zijn het erover eens: om vooruit te raken in je carrière moet je netwerken. Mensen ontmoeten en contacten leggen: voor wie sociaal aangelegd is, vormt het geen probleem, maar wat moeten de meer introverte types onder ons dan doen?

Ongeveer 25 à 49% van de mensen zouden introverten zijn die moeite hebben met grote groepen mensen. Voor hen is netwerken geen pretje: ze vinden het een kwelling of toch op z’n minst een saaie bedoening. Ze moeten zich dan ook echt forceren om contacten te leggen en op recepties visitekaartjes uitdelen laten ze liever over aan hun meer extraverte collega’s.

Lisa Petrilli, auteur van ‘The Introvert’s Guide to Success in Business and Leadership’ formuleert drie tips waarmee introverte mensen hun voordeel kunnen doen.

1. Netwerk op je eigen manier

Vermijd het netwerken niet, maar doe het op een manier waar je je comfortabel bij voelt. Spreek bijvoorbeeld individueel met mensen af, in plaats van op evenementen of recepties. Concentreer je liever op een klein aantal belangrijke contacten dan op een veelheid aan oppervlakkige relaties.

2. Creëer een comfortabele omgeving voor jezelf

Leef je in in de persoon die je gaat ontmoeten. Anticipeer op zijn verwachtingen en houd zijn doelstellingen in je achterhoofd. Op die manier zal je geruster op hem of haar kunnen toestappen en het gesprek kunnen leiden zoals jij dat voorbereid hebt.

3. Speel je troeven uit

Introverte mensen kunnen meestal goed luisteren. Maak daar een troef van. Luister geïnteresseerd naar de verhalen van je gesprekspartner over zijn werk of privéleven. Voor de ontmoeting kan je via e-mail of sociale media ook al aftasten waar de interesses van je gesprekpartner liggen.

Beth Buelow, trainer en carrièrecoach bij The Introvert Entrepreneur geeft ook nog vier tips:

  • Ga samen met een vriend of collega naar een netwerkevenement. Op deze manier kan die andere persoon je introduceren en je ondersteunen als je het moeilijk zou krijgen.
  • Kom toe en vertrek op het evenement wanneer jij dat wil. Blijf niet als je je daar niet goed bij voelt.
  • Trop is te veel: plan nooit twee sociale evenementen op dezelfde dag.
  • Glimlach. Het zal zowel jezelf als de anderen op hun gemak stellen.

Ten slotte is er ook nog één heel belangrijke regel die je altijd in het achterhoofd moet houden bij het netwerken: focus je eerst op de relatie en denk pas later aan het zakelijk voordeel dat je daarmee kan doen. Je eerste bedoeling moet zijn om een langdurige en op wederzijds respect gebaseerde vertrouwensband op te bouwen. De ‘business’ volgt dan later wel.