7 fouten die je moet vermijden in je carrière

Op zich lijken het onbelangrijke details, maar toch kan je door een aantal kleine fouten te vermijden heel wat meer uit je carrière halen. Wij geven je zeven gouden tips.

Dat doe ik morgen wel

Taken die je niet graag doet uitstellen naar de volgende dag is geen goed idee. Op die manier stapelen vervelende opdrachten zich op om uiteindelijk niet of te laat te worden afgewerkt. Plan je werk liever op een efficiënte manier. Dat wil zeggen: de belangrijkste zaken eerst, of je ze nu leuk vindt of niet.

Teveel ambitie

Het lijkt tegenstrijdig, maar teveel ambitie tonen kan zich tegen je keren. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om de kneepjes van het vak te leren. Meteen een hoge functietitel najagen of te snel promotie verwachten heeft dus geen enkele zin. Doe eerst de nodige ervaring op, die zal je later zeker nog van pas komen.

Gebonden aan je functieomschrijving

Een duidelijke functieomschrijving is noodzakelijk om je job goed te kunnen uitvoeren. Maar vermijd dat je job zich enkel gaat beperken tot routinetaken. Toon je baas dat je meer in je mars hebt en durf nieuwe projecten te aanvaarden.

Geen interesse in bedrijfspolitiek

Je bent misschien niet het type dat zich graag bezighoudt met politieke spelletjes, maar op het werk ga je nu eenmaal om met mensen. Het is dus wel belangrijk om een goed contact te hebben met je collega's, te weten welke mensen invloed hebben op beslissingen, en te weten wat je tegen wie kan vertellen. Het zal je helpen om je plaats te vinden binnen het bedrijf en om je werk vlot te doen.

Gebrek aan teamspirit

Het is een cliché, maar het klopt wel. Je moet in team kunnen werken als je vooruit wil in een bedrijf. Natuurlijk moet je ook zelfstandig kunnen werken, maar zonder de steun van je collega's kom je niet ver. Werk dus samen, dat maakt het werk trouwens eens zo aangenaam.

Foute outfit

Ook al moeten we al lang niet meer allemaal in kostuum-met-das gaan werken, er zijn grenzen aan wat je kan dragen op het werk. Alles hangt af van de context. Heb je weinig of geen contact met klanten en lopen je collega's losjes gekleed? Dan kan je absoluut in jeans gaan werken. Werk je in een bedrijf waar de meeste mannen een hemd met das dragen? Dan kom je best niet in korte broek en versleten sneakers werken.

Netwerk niet onderhouden

Het is altijd belangrijk om contacten te onderhouden, ook als je op dit moment niet echt op zoek bent naar een job. Investeer dus tijd en energie in je bestaand netwerk en leg nieuwe contacten. Het zal je vast en zeker nog van pas komen.