7 carrièrevragen aan energieminister Paul Magnette

Minister Magnette is dezer dagen alomtegenwoordig, met dank aan het aanhoudende energiedebat. Wat moeten we weten over deze minister van PS-signatuur? 7 vragen over zijn carrière, zijn uitgaven en zijn vrije tijd.

1. Van welke job droomde je als kind?

"Journalist. Ik wou buitenlandreportages maken in de stijl van Albert Londres."

2. Had je ooit een vakantiejob?

"Vanaf mijn zestiende tot aan het einde van mijn studies werkte ik elke zomer. Ik heb een beetje overal gewerkt: in de bibliotheek, de supermarkt, een tuinbouwbedrijf..."

3. Wat was je allereerste job?

"Na mijn studies politieke wetenschappen heb ik een beurs aangevraagd bij het FNRS, Fonds National de la Recherche Scientifique. Vier jaar lang heb gewerkt aan een doctoraat over het Europese burgerschap. In 2001 ging aan de slag bij de ULB. Ik verdiende zo'n 30.000 Belgische frank. Mijn contract bij de ULB loopt trouwens nog altijd, tot 2036 om precies te zijn."

4. Wanneer wil je op pensioen?

"65 lijkt mij een mooie leeftijd, alhoewel ik wellicht nooit helemaal zal stoppen. Ik zie mezelf dan nog wel spreken op conferenties, boeken schrijven..., een beetje zoals Guy Spitaels. Of ik tot het einde van mijn carrière in de politiek blijf? Geen idee."

5. Waar geef je graag geld aan uit?

"Aan gewone dingen. Naar sterrenrestaurants ga ik bijvoorbeeld niet. Geef mij maar een klein gezellige etablissement zonder al te veel poespas. Mijn vakanties breng ik meestal door op het platteland bij enkele vrienden. Ook dat hoeft niet veel te kosten. Ik heb recent wel enkele grotere werken laten doen in mijn huis."

6. Ben je tevreden over je work-lifebalans?

"Best wel, alhoewel er weinig vrije tijd is. Maar hard en veel werken vind ik niet erg, integendeel. Dag en nacht beschikbaar zijn hoort erbij. Dat betekent wel dat het moeilijk is om je agenda goed te plannen. Eigenlijk heb je als politicus geen enkele controle over je tijd. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel vakantiehotels, trein- en vliegtickets ik de voorbije jaren al geannuleerd heb."

7. Welke tips heb je voor jongeren aan het begin van hun loopbaan?

"Probeer zoveel mogelijk talen te leren, dat zal je sowieso goed van pas komen. Naast Frans spreek ik zelf vlot Nederlands, Engels en Italiaans. En ik heb noties van Spaans en Duits."