67-jarige combineert 58 jobs

De Lennikse OCMW-voorzitter Etienne Van Vaerenbergh is dé mandatenkampioen met maar liefst 58 jobs op zijn conto, waarvan 22 betaalde.

Cascade van functies

Etienne Van VaerenberghWij vroegen hem hoe een 67-jarige man nog de energie vindt om 58 jobs te combineren. Meester Van Vaerenbergh, die ook advocaat is, nuanceert het hoge getal. “Ten eerste zijn dat geen jobs, dat zijn functies. Veel van die functies hangen bijvoorbeeld vast aan mijn mandaat als OCMW-voorzitter.”

“Ik ben daardoor automatisch lid van de Welzijnskoepel West-Brabant, waarvan dan weer de vzw’s als Strijkwinkel Pajottenland en het centrum voor Gezins- en Bejaardenhulp afhangen. Zo vloeien er eigenlijk drie functies voort uit de eerste.”

Jean-Luc Dehaene

“Als men mijn lijst met mandaten ziet, wil men mij vergelijken met Jean-Luc Dehaene die een hele waslijst betaalde jobs heeft. Zo is het bij mij helemaal niet, van vele verenigingen heb ik maar sporadisch een vergadering, soms maar één keer per jaar. Voor sommige krijg ik een verplaatsingsvergoeding, wat impliceert dat ik die job als ‘bezoldigd’ moet aangeven. Veel van die vzw’s heb ik overigens zelf opgericht, uit interesse en engagement in de culturele en welzijnsector.”

“Wat dat betreft is Halle-Vilvoorde, de regio waar Lennik gelegen is, zwaar achtergesteld. Zowel qua algemeen welzijn, bejaardenhulp, kinderdagverblijven enzovoort gaat het niet goed. Halle-Vilvoorde is dan wel de rijkste regio van Vlaanderen, op vlak van cultuur en welzijn is de situatie bedroevend. Daar probeer ik al 20 à 30 jaar iets aan te veranderen, met de beperkte middelen die ik heb.”

Pensioen

“Ik ben advocaat, en dat beschouw ik ook als mijn hoofdjob. Pleiten doe ik al een tijd niet meer, dat laat ik over aan mijn dochter en een medewerkster in het advocatenkantoor.”

Maar hoeveel werkuren klopt deze lokale mandataris elke week? “Ik werk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, maar ondertussen denk ik wel aan mijn pensioen. Als mijn lokaal politiek mandaat volgend jaar stopt, zullen ook ongeveer de helft van mijn mandaten komen te vervallen.”

Dus geen verkiesbare plaats meer op de lokale lijst Lennik 2000? “Wat betreft de lokale verkiezingen van volgend jaar ambieer ik geen mandaat meer. Ik stel mij wel ter beschikking van de lijst, en ik zet mij op de plaats die de lokale medewerkers van mij wensen.”

Bekijk de volledige lijst met de 58 functies van Etienne Van Vaerenbergh hier.