6 trucjes om efficiënter te zoeken met Google

Welke website vereer jij dagelijks met de meeste bezoekjes? Wat is je homepage? Veel kans dat het antwoord Google is. Maar haal jij wel het maximum uit deze krachtige zoekmotor?

Wie iets wil opzoeken op internet, grijpt daarvoor bijna instinctmatig naar Google. De site is dan ook niet meer weg te denken uit ons professionele en persoonlijke leven.

Als je iets zoekt via Google, dan kan je dat net zo goed zo efficiënt mogelijk doen. Niets zo ergerlijk namelijk als door duizenden zoekresultaten te moet waden.

Dankzij deze handige trucjes kan je preciezer zoeken en word je gegarandeerd een Google-grootmeester.

1. Zoeken op bestandstype

Als je geen webpagina’s zoekt, maar bestanden, maak Google dan duidelijk naar welke bestandstypes je op zoek bent. Als je bijvoorbeeld financiële data zoekt, dan is de kans groot dat die informatie in een Excel-bestand terug te vinden is.

Typ dus: ‘zoekterm filetype:xls’

Als resultaat zal je enkel Microsoft Excel Spreadsheets te zien krijgen. Wil je bijvoorbeeld een folder of een jaarrapport vinden, probeer dan eens te zoeken op ‘filtype:pdf’. De extensies van Microsoft Office-programma’s zijn het meest courant om op te zoeken.

2. Zoeken op een specifieke site

Soms heb je ergens een artikel gelezen op een bepaalde site, maar vind je het niet onmiddellijk meer terug. Dan kan je eventueel de zoekfunctie van die site gebruiken, maar als die er niet is, of niet naar behoren functioneert, kan Google je uit de nood helpen.

Typ: ‘zoekterm site:sitewaaropjewilzoeken.be

Je kan ook je zoekopdracht beperken tot een bepaald domein zoals ‘org’, ‘be’ of ‘com’. ‘Belastingen site:be’ geeft bijvoorbeeld enkel zoekresultaten over belastingen die op Belgische sites te vinden zijn.

3. Zoeken in de cache

Ben je op zoek naar een artikel dat van een site gewist is, dan kan je proberen om het toch nog terug te vinden door te zoeken in de ‘cache’ van die site.  Je zoekt dan niet op de site zelf, maar op een gearchiveerde kopie die wordt bijgehouden op de servers van Google.

Typ ‘cache:http://www.adreswaarhetartikestond.com

Op deze manier kan je ook ongemerkt websites bezoeken; je laat namelijk geen cookies of andere sporen na.

4. Zoeken op een woord in de titel of de url van een pagina

Als een bepaald woord voorkomt in de titel of in de url van een pagina, dan is de kans groot dat die pagina ook effectief dat woord als hoofdonderwerp zal hebben en dat de tekst er dus niet slechts zijdelings over zal gaan.

Typ: ‘allintitle:zoekterm’ of ‘inurl:zoekterm’

5. Zoeken naar gelijkaardige sites

Heb je een interessante site gevonden en wil je weten of er nog iets van die strekking bestaat? Gebruik dan de zoekoptie ‘related’.

Typ: ‘related:www.interessantesite.com

6. De betekenis van een bepaald woord opzoeken

Wil je een exacte definitie van een bepaald woord? Gebruik dan de optie ‘define’.

Typ: ‘define:zoekterm’

Nog twee handige tools

Google beschikt ook over een ingebouwde rekenmachine en over een convertor voor munteenheden, maten en gewichten. Niet iets om je zoekopdrachten efficiënter te laten verlopen dus, maar wel bijzonder handig.

De rekenmachine

Typ de bewerking die je wil uitvoeren in het zoekvak, gevolgd door een gelijkheidsteken.

Bijvoorbeeld:

  • optellen en aftrekken: 49589 + 3422 – 55 =
  • vermenigvuldigen: 54 * 33 =
  • delen: 759/3 =
  • vierkantwortel trekken: sqrt(333) =
  • machtsverheffing: (4+18)^3 =

Google berekent ook vlot de sinus, cosinus of tangens van een hoek en diverse andere wiskundige bewerkingen.

De convertor

Typ bijvoorbeeld:

  • 15 billion dollars in euro
  • 12 pounds in kilograms
  • 1500 yards in kilometers

Bron: openforum.org