6 redenen waarom familiebedrijven het beter doen

België is een land van familiebedrijven. Van Colruyt en JBC over Lotus Bakeries en De Persgroep tot Willy Naessens en Duvel-Moortgat: allemaal zijn ze (grotendeels) in handen van een familie. En die blijken vaak heel behoorlijk te presteren. Dat zou nochtans kunnen verwonderen, want ze zijn vaak conservatiever ingesteld. Anderzijds zijn ze daardoor wel meer op de lange termijn gericht. Hun groei verloopt geleidelijk, niet in schokken. En niet te onderschatten is dit voordeel: de belangen van het management lopen parallel aan die van de aandeelhouders. De betere prestaties van familiebedrijven komen ook uit de cijfers naar voren. Hierbij de 6 belangrijkste redenen waarom familiebedrijven gemiddeld succesvoller zijn dan andere:

 

1. Hogere rendabiliteit

De meeste studies over familiebedrijven tonen aan dat als de CEO of de directie uit de eigenaarsfamilie komt, de rendabiliteit van het bedrijf hoger ligt. Crédit Suisse stelt bij 920 familiebedrijven wereldwijd vast dat ze tussen 2006 en april 2015 47% beter presteerden dan gemiddeld, ofwel jaarlijks 4,5% extra. Het rendement op eigen vermogen en de marges zijn hoger.

 

2. Risico’s op bekend terrein

Familiebedrijven zijn niet zo happig op grote risico’s; daarom maken ze minder schulden om hun plannen te realiseren. Toch kan je stellen dat ze soms meer risico nemen door niet of minder te diversifiëren en alleen op bekend terrein te blijven.

 

3. Minder R&D maar effectiever

Aan research & development (R&D) besteden familiebedrijven fors minder. In Europa zitten de bestedingen 20% onder het gemiddelde. Maar dat geld wordt duidelijk effectiever gebruikt.

 

4. Goed overdachte overnames

Ondernemingen die niet door een familie gecontroleerd worden, hebben al eens de neiging om aan ‘empirebuilding’ te doen: de ene overname volgt de andere op. Familiebedrijven investeren alleen in een overname als ze een goede synergie en return verwachten. Door hun strenge keuzes moeten familiebedrijven nadien ook minder belangen afbouwen of afstoten.

 

5. Eerste of tweede generatie

Hogere rendabiliteit zien we vaker bij de eerste generatie. Dan is er sprake van een zogenaamde ‘stichtersbonus’. Als de tweede generatie de dienst begint uit te maken, en al zeker met familieleden in het management, holt de rendabiliteit meestal achteruit. Voor familiebedrijven die inmiddels op de beurs genoteerd zijn, hoeft dat niet het geval te zijn.

 

6. Betere ‘company governance’

Als leden van de eigenaarsfamilie aan het roer staan, heerst er meer ‘behoorlijk bestuur’ in het bedrijf: meer loon naar werken of prestatie, meer continuïteit in de leiding (de CEO blijft langer zitten) en de vergaderingen van de raden van bestuur worden meer bijgewoond.

 

Zin om bij één van de grootste familiebedrijven aan de slag te gaan? Neem dan een kijkje bij o.a. Colruyt en De Persgroep.