6 originele manieren om werknemers gelukkig te maken

Een hoog loon is lang niet de enige manier om werknemers te motiveren. Extralegale voordelen, flexibele uurroosters, een goede werksfeer … Er zijn tientallen mogelijkheden te bedenken, de ene al creatiever dan de andere.

Ziehier zes bedrijven die met inventieve oplossingen op de proppen kwamen om hun werknemers gelukkig te maken.

1. Viva Las Vegas

Bij Freeborn and Peters, een advocatenkantoor in Chicago, wordt er elk jaar een ‘valiezenfeest’ gehouden. Alle werknemers die willen deelnemen brengen die dag een reiskoffer mee naar het werk. Op het einde van de dag worden er vier namen uitgeloot en komt een limousine de winnaars ophalen om hen direct naar de luchthaven te voeren, waar ze het vliegtuig nemen voor een weekendje Las Vegas op kosten van de baas.

2. De Porsche van de baas

InDemand Interpreting is een bedrijf dat vertalingsystemen voor gebarentaal levert aan ziekenhuizen. Hun CEO, Daniel Pirestani, geeft de sleutels van zijn wagen aan werknemers die goede resultaten hebben bereikt. De gelukkigen hebben dan het recht om met de Porsche Boxster van hun baas te rijden om op kosten van het bedrijf uit te gaan eten.

3. Extreme flexibiliteit

Magoosh, een bedrijf uit Californië dat online testen maakt, past het systeem van flexibele uurroosters tot in het extreme toe. In dit bedrijf kunnen de werknemers werken wanneer ze willen, zolang alles maar op tijd klaar is. Totnogtoe heeft de baas nog nooit nee moeten zeggen op een aanvraag voor verlof.

4. De baas maakt de fotokopies

Andrew Shrage, de CEO van de site Moneycrashers, had een idee dat heel wat positieve resultaten heeft opgeleverd: als zijn personeel bepaalde verkoopsdoelstellingen haalt, dan voert hij zelf de vervelende taakjes uit die normaal voor zijn personeel zijn voorbehouden.

5. Fifi mee naar het werk

Heb je soms hartzeer als je je trouwe huisdier moet achterlaten om naar het werk te vertrekken? The Nerdery, een bedrijf dat interactieve projecten in goede banen leidt, heeft de oplossing. De werknemers, die er ‘nerds’ genoemd worden, mogen hun hond meenemen naar kantoor. Er werken meer dan 400 mensen voor The Nerdery en het bedrijf verklaart dat ze gemiddeld 28 honden per dag ontvangen.

Op aanvraag kan je je hond er ook laten toiletteren en elke donderdag houdt het bedrijf een ‘Puppy Fight Club’, waarbij de dieren in heel het gebouw vrij mogen rondlopen zonder leiband.

6. Bedrijfsbier

Threadless-CEO Tom Ryan heeft lang nagedacht over een uniek voordeel om zijn werknemers aan te bieden. Uiteindelijk heeft hij aan een vriend, die eigenaar is van Finch’s Bas, gevraagd om een speciaal Threadlessbier te brouwen. Voortaan staat er in de keuken van het bedrijf altijd een vat Threadless blond, waar alle werknemers naar hartenlust van mogen drinken.