6 jobs voor fashionista's

De modewereld: een glamoureus universum waarin kleurrijke fashionista’s lustig ronddartelen. Hoe kan je carrière maken in de sector? Als je niet de ideale maten hebt om een model te worden, zijn er nog andere opties. Wij overlopen er alvast zes.

1. Verkoper

Een goede manier om je binnen te wurmen in de modewereld is je aanbieden als verkoper in een kledingboetiek. Later kan je doorgroeien, door bijvoorbeeld een eigen zaak te starten of filiaalhouder te worden. Je ziet de nieuwe collecties altijd als één van de eersten, en je staat in direct contact met de klanten.

2. Visual merchandiser

Goede smaak is je handelsmerk je weet hoe je een product moet presenteren om het te verkopen? Dan is een carrière als visual merchandiser iets voor jou. Een visual merchandiser is meer dan een etalagist, want hij is ook verantwoordelijk voor het coördineren van reclamecampagnes.

3. Stylist

Een fashion stylist kan een hele waaier aan verantwoordelijkheden hebben, gaande van location hunting voor een fotoshoot tot het kiezen van de accessoires die de modellen zullen dragen. Tussendoor adviseren ze sterren voor hun volgende oogverblindende rodeloperlook. Vaak begint men in dit beroep als assistent, waarna men een eigen zaak start.

4. Personal shopper

Shoppen op kosten van een ander en er nog voor betaald worden ook: het klinkt als een droom voor menig shopaholic. De personal shopper moet constant op de hoogte zijn van de nieuwste trends en de stijl van zijn cliënt door en door kennen. Om een langdurige relatie op te bouwen is vertrouwen en dus mensenkennis nodig.

5. Modejournalist of –blogger

Je bent zot van mode en kan vlot met een pen overweg? Combineer je talenten en word modejournalist, hetzij online, hetzij voor een magazine of krant. Je mag designers interviewen, de laatste lijnen van commentaar voorzien, de defilés van dichtbij meemaken … Naam maken in dit milieu is niet gemakkelijk, maar een eigen modeblog kan al een mooi begin zijn.

6. Modefotograaf

Fotoshoots voor magazines, reclamecampagnes, catalogussen, portfolio’s … Wie achter de camera staat heeft flink wat invloed op de look & feel van een merk.