6 hoogtepunten uit de carrière van Vincent Kompany

Door de verlenging van zijn contract met Manchester City tot 2018 krijgt Vincent Kompany binnenkort een jaarsalaris van 13.260.000 euro, wat neerkomt op 255.000 euro per week. Onze landgenoot dankt dat indrukwekkende loon aan zijn knappe prestaties van het afgelopen seizoen: zijn club speelde voor het eerst in 44 jaar kampioen en bekende fans zoals Liam en Noel Gallagher dragen de aanvoerder openlijk op handen. Een blik op het palmares van deze 26-jarige international.

09/08/2003: debuut bij Anderlecht

Kompany maakt zijn entree in de Belgische competitie. Samen met de Fin Hannu Tihinen staat hij in de defensie van paars-wit. Hij is pas 17 wanneer hij zijn contract bij Anderlecht tekent.

18/02/2004: eerste keer bij de Rode Duivels

Kompany is nog steeds geen 18 wanneer hij gevraagd wordt voor de nationale ploeg. Zijn eerste match bij de Rode Duivels is een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk (uitslag 0-2, in het voordeel van Frankrijk). Sindsdien is Kompany een vaste waarde in de nationale ploeg.

In onderstaand filmpje geeft Kompany zijn commentaar bij een match tegen Servië in 2007.

25/01/2005: Gouden Schoen 2004

Op 18-jarige leeftijd wint de jonge Brusselaar de prestigieuze Gouden Schoen 2004. Hij eindigt voor Luigi Pieroni. Het jaar daarna moet hij de duimen leggen voor Sergio Conceiçao.

15/06/2006: tekent bij Hamburg

Kompany ruilt het Belgische voetbal in voor een plekje in de Bundesliga. Hij transfereert naar Hamburg voor een bedrag van ongeveer 10 miljoen euro. Na een vliegende start beleeft hij er twee moeilijke seizoenen. Hij kampt met enkele blessures en verlaat aan het einde van de zomer 2008 de club.

22/08/2008: aan de slag bij Manchester City

Vincent Kompany tekent bij Manchester City voor een bedrag van ongeveer 8,5 miljoen euro. Coach Mancini maakt van hem de aanvoerder.

13/05/2012: kampioenentitel met Manchester City

Kompany heeft er een onwaarschijnlijk seizoen opzitten. Op 30 april 2012 kopte hij zijn team naar de eerste plaats in de Premier League door in een rechtstreeks duel het enige doelpunt van de wedstrijd tegen stadsrivaal Manchester United te maken. Twee weken later haalt hij de kampioenstitel binnen. Voor Manchester City is het de eerste keer in 44 jaar dat deze eer hen te beurt valt. Als kapitein van de Citizens mag Kompany de beker in de lucht steken. Hij wordt ook verkozen tot beste voetballer van de competitie.

Als kers op de taart kan Kompany bijtekenen voor zes seizoenen - een unicum in de geschiedenis van de club - en ziet hij zijn loonbriefje fors de hoogte ingaan. Hij wordt de zesde best betaalde voetballer ter wereld en laat daarmee andere sterren zoals Cristiano Ronaldo, Lionel Messi of Didier Drogba achter zich.

Een compilatie van enkele hoogtepunten:

Tekst: Laurent Depré en Steven Heyse