6 dingen die je nooit mag doen als je over je salaris onderhandelt

Vind je van jezelf dat je goed gewerkt hebt de afgelopen tijd? Dan is het misschien tijd om een loonsverhoging te vragen. Raap je moed bijeen, spreek je baas aan en … laat vooral deze zes zaken achterwege.

Ook als je een nieuwe job aanvat, is deze tip van tel: vermijd de volgende dingen als je over je salaris overhandigt.

1. Onmiddellijk over geld beginnen

Als je direct over je salaris begint, dan wek je de indruk dat jouw verloning je enige motivatie is. Focus je niet alleen op geld: het is beter om eerst te praten over de inzet en de uitdagingen van jouw job en vooral ook over het enthousiasme waarmee je ertegenaan zal gaan.

2. De eerste zijn om een bedrag te noemen

Het is altijd beter als je baas eerst het salarisonderwerp aansnijdt. Als jij er eerst over  begint, loop je het risico dat je een lager bedrag noemt dat je bedrijf je wil aanbieden.

Als je baas jou op de man af vraagt hoeveel je zou willen verdienen, kaatst dan subtiel de vraag terug. Zeg bijvoorbeeld: “Ik veronderstel dat u een beter idee heeft dan ik van het salaris dat passend is voor een job zoals deze?”

3. Onmiddellijk ja zeggen

Stelt je baas je meteen al een salaris voor dat volledig aan jouw wensen voldoet? Hap dan nog niet onmiddellijk toe. Neem rustig je tijd vooraleer je toestemt. Dat geeft je de kans om ook over de rest van je salarispakket te onderhandelen (maaltijdchèques, bedrijfswagen, verzekeringen …)

4. Je verzetten

Wees enigszins flexibel. Een onderhandeling blijft een uitwisseling. Geef daarom liever een loonvork op – zelfs al is die niet breed – dan je vast te pinnen op een precies bedrag. Op die manier toon je dat je stevig in je schoenen staat , terwijl je ook open staat om te onderhandelen. Let wel op dat je de ondergrens van je vork niet te laag neemt.

Weigert je baas? Ga dan rustig verder met argumenten geven en som de redenen op waarom jij een loonsverhoging verdient.

5. Jezelf onderschatten

Als het bedrag dat je vraag volledig utopisch is, dan verlies je je geloofwaardigheid. Je marktwaarde kennen is belangrijk. Voordat je je baas spreekt is het dus belangrijk dat je in de mate van het mogelijke inlichtingen inwint over hoeveel je collega’s en je oud-studiegenoten verdienen. Gebruik ook het Salariskompas van Vacature om na te gaan wat in jouw sector de gangbare lonen zijn.

6. Over nettosalarissen praten

Beginnende werknemers denken vaak in termen van een netto  maandloon. Rekruteerders en bazen daarentegen spreken over het algemeen liever over brutolonen. Het is juister om inderdaad ook de bedrijfslasten in rekening te brengen.

Bron: Keljob.com