Foutmelding

 • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
 • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

50 droombedrijven voor starters

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de beste werkgever van het land? Vacature Magazine zocht en vond vijf sectoren waar jongeren niet alleen goed hun brood verdienen, maar waar ze ook voluit gesteund worden bij hun carrièreplanning en persoonlijke ontwikkeling. Per sector stelden we een top-10 samen van de hipste werkplekken. Laat je droomjob werkelijkheid worden! 

Het onderzoek

Stap 1: we zochten de vijf sectoren waar starters het meest verdienen en waar de extralegale voordelen – zoals een bedrijfswagen of een groepsverzekering – niet van de poes zijn.

We baseerden ons op de gegevens van de Grote Salarisenquête van Vacature, in samenwerking met de KU Leuven, waarbij we in de loop van 2012 peilden naar het loon van ruim 45.000 Belgische werknemers.

Stap 2: voor elk van die vijf sectoren legde de Vacature-redactie vervolgens een ‘long list’ aan van bedrijven en organisaties met flink wat groeipotentieel.

Stap 3: we bezorgden elke onderneming uit onze ‘long list’ een enquêteformulier met tien vragen die peilden naar de inspanningen die elk bedrijf levert op maat van jonge starters.

De 10 vragen die we voorlegden aan de bedrijven uit onze ‘long list’, met als uitgangspunt het beleid in hun Belgische vestigingen:

 1. Is minstens de helft van jullie personeelsbestand jonger dan 40?
 2. Kunnen alle startende werknemers in jullie bedrijf rekenen op de steun van een mentor?
 3. Is telewerk toegelaten voor alle startende werknemers in jullie bedrijf, zodra hun proefperiode is afgelopen en voor zover hun functie dit toelaat?
 4. Op hoeveel vakantiedagen (exclusief feestdagen en uitgaande van een 38-urenweek) heeft een startende werknemer recht in jullie bedrijf?
 5. Worden er in jullie bedrijf opleidingen voorzien voor alle startende werknemers?
 6. Krijgen alle startende werknemers in jullie bedrijf een persoonlijk ontwikkelingsplan aangeboden?
 7. Organiseert jullie bedrijf minstens twee keer per jaar een gezamenlijke activiteit voor de werknemers die buiten de werkuren plaatsvindt?
 8. Mogen jullie werknemers hun eigen mobiele toestellen (smartphone, iPad …) gebruiken tijdens de werkuren?
 9. Is jullie bedrijf vlot bereikbaar met het openbaar vervoer? Met andere woorden: bevindt er zich op maximaal 500 meter van jullie bedrijf een bus-, tram-, trein- of metrohalte?
 10. Beschikt jullie bedrijf over satellietkantoren, zodat werknemers niet dagelijks naar het hoofdkantoor hoeven te pendelen?

Elk antwoord leverde een bepaald aantal punten op:

 • JA = 10 punten
 • NEE = 0 punten
 • Vierde vraag: >40 dagen = 10 punten, >30 dagen = 5 punten, 20 dagen = 0 punten.

In het geval van een ex aequo lieten we het aantal vakantiedagen de doorslag geven.

Stap 4: op basis van de antwoorden die alle bedrijven ons bezorgden, stelden we per sector een top-10 samen van de beste werkgevers voor jongeren. Deze bedrijven kwamen als ultieme nummer 1 uit de bus.

De vijf beste werkgevers voor starters

Teksten: Filip Michiels, Dominique Soenens, Erik Verreet en Celine De Coster
Research: Michiel Derwael
Fotografie: Jonas Lampens en Yves Coussement