Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

5 trucjes om je collega's voor jou te laten werken

Moet je altijd 100 reminders uitsturen voor je iets gedaan krijgt van je collega's? Dan is het misschien wel hoog tijd om volgende trucjes uit te proberen.

1. Verhoog je gun-factor

Of je iets gedaan krijgt van je collega, hangt voor een flink stuk af van de mate waarin hij het jou gunt. Met andere woorden, of hij wil dat jij je zaken geregeld krijgt. Je kan dit in de hand werken door je collega zelf af en toe ter wille te zijn en iets voor hem te doen. Zo bouw je krediet op voor wanneer je hem zelf om een gunst vraagt.

2. Sta aan de rechterzijde

Een zeer simpele tip: moet je je collega om een gunst vragen, ga dan steeds aan zijn rechterzijde staan. De Italiaanse onderzoekers Luca Tommasi en Daniele Marzoli toonden immers aan dat de kans dat ze jouw verzoek inwilligen in dat geval twee keer groter is. Hoe dat komt? Je rechteroor is het doorgeefluik naar je linkerbreinhelft, dat eerder gericht is op taalverwerking. Raar maar waar!

3. Zorg dat je collega jou als een gelijke beschouwt

Een collega die jou vertrouwt en jou als een gelijke ervaart, zal meer voor je willen doen dan wanneer jullie op gespannen voet samenwerken. Zorg er dus voor dat jullie goeie maatjes worden en doe nooit uit de hoogte. Ons-kent-ons geldt immers ook op de werkvloer.

4. Spiegel zijn lichaamshouding 

Een klassieke tip: kopieer de lichaamshouding van je gesprekspartner. Legt hij zijn ene been over het andere, doe dat dan zelf ook. In e-mails doe je er goed aan je taalgebruik aan te passen aan dat van de ander. Ook dan zal je meer uit de brand slepen.

5. Geef schouderklopjes

Lichamelijk zijn heeft ook altijd een positief effect. Sociaal psycholoog Michael Kraus verwijst hiervoor naar een studie bij basketbalteams. Teams die elkaar in de armen vlogen bij een overwinning, bleken succesvoller dan andere, al betekent dat nu ook niet dat je om de haverklap high fives moet uitdelen. Een simpel schouderklopje kan al wonderen doen.

Bron: Psychologie Magazine (april 2011)