5 tips om te vermijden dat je job je gaat vervelen

Dag in, dag uit werken, een hele loopbaan lang. Niet zo verwonderlijk dat er plots een beetje sleur in je loopbaan sluipt. Hoe zorg je ervoor dat je job geen routine wordt en je je dus niet gaat vervelen. Ons advies.

1. Stel op tijd een diagnose

Stel jezelf enkele eenvoudige vragen: Wat wil je precies? Voel je je goed in je huidige job? Zou je graag een andere professionele uitdaging aangaan? Waarin schuilt voor jou het opperste ‘geluk’ op het werk? Vind je het terug? Neem even afstand en leg voor jezelf, op korte en middellange termijn, persoonlijke doelstellingen vast: goed becijferd, duidelijk en realistisch. Wat is de volgende fase in je beroepsleven? Een promotie in de wacht slepen? Een opleiding volgen om nieuwe inzichten te verwerven? Nieuwe projecten leiden? Wat is het belangrijkste: het loon, de sfeer, een gezond evenwicht tussen beroeps- en privéleven?

2. Zorg voor een goede sfeer op het werk

"Een groot deel van je tijd breng je door op het werk. Zorg dus voor een positieve sfeer", adviseert Jean-Olivier Collinet, public affairs manager bij Daoust. "Al het positieve dat je in een bedrijf investeert, zal voor jezelf een positieve return genereren; daarin spelen jouw collega’s een belangrijke rol. Neem een positieve houding aan en zeg de routine vaarwel.”

3. Knap lastige klussen eerst op

We hebben allemaal de slechte gewoonte om de meest vervelende klussen almaar uit te stellen. Laat dat nu net die taken zijn die maken dat we minder makkelijk omspringen met het repetitieve karakter van een job. "Werk daarom snel af wat je normaliter uitstelt. Schat de werktijd in die je eraan wil besteden en laat de zaken niet op hun beloop. Als je die taken voor je blijft uitschuiven, gaan ze aan je vreten en je dag blijven bederven. Ook dat werkt ontmoediging in de hand...”, dixit Jean-Olivier Collinet.

4. Focus je energie op je sterke punten

"Steek al je energie in je goede eigenschappen. Verkoop jezelf! Speel je meerwaarde uit en concentreer je op dat aspect. Ik beveel altijd de lectuur van de bestseller Eat that frog van Brian Tracy warm aan. Dat boekje, boordevol tips, is een echt pareltje en houdt je scherp. Je treft er tal van oplossingen aan om de routine te bestrijden."

5. Neem op geregelde tijdstippen een echte pauze

Stop, genoeg! Even niet over het werk, alsjeblieft! Benut die schaarse ontspannen momenten om je een echte pauze – die naam waardig - te gunnen in je dagtaak. Have fun! "In talrijke enquêtes die we op de werkplaats voeren, merken we dat te veel werknemers hun pauze ‘nefast’ doorbrengen: ze uiten bijvoorbeeld kritiek op het bedrijf, op hun collega’s. Dat getuigt van een negatieve houding en voedt een klimaat van verveling en verwerping. Vul je pauzes positief in en praat wat bij over een cultureel avondje uit, een artikel uit de krant, je volgende vakantie, het mooie rapport van je oogappel,...”, besluit Jean-Olivier Collinet.

Tekst: L.Dp