Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

5 tips om met infobesitas om te gaan

Met het wereldwijde web in de buurt heb je tonnen informatie binnen handbereik. Handig om iets op te zoeken. Maar sommigen raken verslaafd aan het zoeken en lezen van online informatie. Zij kampen met infobesitas.

Ben je constant op zoek naar online informatie? En krijg je een ongemakkelijk gevoel als je er even niet toe geraakt? Dan heb je misschien last van infobesitas. Je wilt voortdurend alles gezien hebben en mee zijn. Dat kan leiden tot overspanning en slapeloosheid. En de eeuwige zoektocht naar nieuwe informatie werkt op den duur verslavend.
Vooral emails blijken een bron van informatie overload te zijn. Ze kunnen soms een dwingend karakter hebben. Je ziet ze binnenkomen en je kan het niet laten ze meteen te bekijken. Ze leiden je af en bevatten vaak extra taken waar je meteen aan wil beginnen.

Wat kan je doen tegen deze digitale stress?

1. Onderscheid het belangrijke van het minder belangrijke

Een deel van het probleem is dat je soms niet meer in staat bent het belangrijke van het minder belangrijke te onderscheiden. Zo ga je natuurlijk alle informatie bekijken en dat is niet de bedoeling. Denk daarom eens bij jezelf na welke levensdomeinen je echt interessant vindt en waar je meer over wilt te weten komen. Maak desnoods een lijstje en probeer je hieraan te houden.

2. Beperk je bronnen

Bekijk eens van waar de informatie die je leest, komt. Misschien zitten er bronnen bij die over ongeveer hetzelfde handelen. Kies dan één bron hieruit. Misschien heb je je wel ingeschreven voor nieuwsbrieven die je nauwelijks leest. Schrijf je dan uit. Ze zorgen er alleen maar voor dat je met nog meer informatie moet omgaan. Kijk nog eens naar je lijstje van interessante onderwerpen. Niewsbrieven of RSS feeds die daar niets mee te maken hebben, kan je best gewoon verwijderen. Zo word je er niet meer mee geconfronteerd.

3. Plan een tijdstip in om op zoek te gaan naar informatie

De informatiestroom is constant en stopt nooit. Daarom kan je best een moment inplannen waarop je je mails leest. Of waarop je nieuwsbrieven bekijkt. Op die manier word je tijdens je werk niet afgeleid.

4. Laat het soms los

Er zal altijd informatie zijn, op welk tijdstip dan ook. Zorg ervoor dat er periodes zijn dat je alles afsluit. Bijvoorbeeld ’s avonds of als je op vakantie bent. Laat je hersenen dan rusten en vermijd alle informatie die niet relevant is.

5. Gebruik systemen om met de informatie om te gaan

Gebruik bepaalde systemen om de binnenkomende informatie op te slaan en te organiseren. In je emailinbox kan je bijvoorbeeld een filter installeren die bepaalde emails (zoals nieuwsbrieven) automatisch in bepaalde mappen plaatst. Je kan mappen aanmaken waarin je informatie steekt die je later nog wil bekijken. Op het internet vind je zeker ook nog wel bepaalde applicaties die het makkelijker maken de informatiestroom onder bedwang te houden.

Heb jij zelf ook de neiging om met alles mee te moeten zijn en constant online informatie te consulteren? Laat het weten via onze poll!

Tekst: Mies Cosemans – Bron: Webdesigner depot

Lees ook:
- "Ben ik werkverslaafd?"