5 tips om een nieuwe taal te leren

Het is een feit: talen zijn een troef op de arbeidsmarkt. Twee- of drietaligheid levert veel opportuniteiten op voor je carrière. Zin om je vaardigheden uit te breiden met een extra taal? Enkele tips!

1. Vind een partner

“Op mijn eentje lukt het me niet om mezelf te motiveren”

Wie een taal wil leren moet oefenen, oefenen, oefenen. Buiten de gewone lesuren, die wel nuttig zijn maar veel te kort, kan je een partner zoeken. Bepaalde websites groeperen mensen die graag hun kennis van deze of gene taal willen verbeteren, bijvoorbeeld via Skype. Voer normale gesprekken, en verbeter elkaar.

2. Verloren tijd recupereren

“Ik heb geen tijd om een taal te leren”

Ben je daar wel zeker van? Elke ochtend en avond breng je waarschijnlijk veel tijd door op het openbaar vervoer of in de file. Waarom die verloren tijd niet nuttig gebruiken? Schaf cd’s of mp3's met taallessen aan, bestel (e-)boeken … Je hebt wat discipline nodig (want je bent alleen), maar het is een erg praktische oplossing.

3. Jezelf onderdompelen in de cultuur

“Ik vind het allemaal nogal abstract”

Taal en cultuur zijn met elkaar verbonden. Interesseer je in de muziek, literatuur en films verbonden met de taal die je studeert. Bekijk, wanneer je al wat gevorderder bent, films met de ondertitels in de oorspronkelijke taal: Almodovar met Spaanse ondertitels, Hollywoodfilms met Engels ondertitels. Kijk naar televisieprogramma’s op de BBC, France 1-2-3, ZDF

4. Stel jezelf een doel

“Ik heb niet genoeg discipline om al die inspanningen te leveren”

Het is het moment voor goede voornemens. Om een taal te leren heb je wilskracht en geduld nodig. Laat de moed niet zakken, stel jezelf eerder een doel en doe er alles aan om dat doel te halen. Maar er een persoonlijke erezaak van en praat erover met je omgeving. Wanneer mensen weten waarmee je bezig bent, wordt het moeilijker om er de brui aan te geven.

5. Ga op in de gemeenschap

“Op je eentje leren is niet efficiënt genoeg”

Als je genoeg tijd en middelen hebt, is een taalbad aan te raden. Die zijn niet alleen voorbehouden voor studenten en versnellen de leercurve. Met of zonder lessen, van enkele dagen tot enkele maanden … alles is mogelijk. Trek naar een land waar de taal van jouw keuze de moedertaal is en praat met de lokale bevolking.

Vraag je je af hoe het zit met jouw capaciteiten? Test je kennis van het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans met onze taaltesten! Achteraf krijg je een officieel certificaat die aangeeft hoe gevorderd je kennis is.

Britse komiek Eddie Izzard vertelt over hoe hij Frans leerde