5 tips om een job te vinden in 2013

Een nieuw jaar, een nieuwe job? Velen hebben zich in elk geval voorgenomen om in 2013 nu eens écht werk te maken van die zoektocht naar de ultieme droomjob. De economische omstandigheden zijn dan wel niet bepaald ideaal voor wie werk zoekt, toch zijn er nog steeds heel wat bedrijven en organisaties op zoek naar nieuw talent.

De eindejaarsperiode ligt achter ons en dus worden er weer veel nieuwe vacatures uitgeschreven. Het geknipte moment dus om jezelf opnieuw te lanceren op de arbeidsmarkt. Misschien heb je in 2012 wel vruchteloos naar een geschikte job gezocht? In dat geval kan het nieuwe jaar enkel beterschap bieden.

Amit De, CEO van de jobsite CareerLeaf, geeft alvast enkele tips om in de huidige tijden goed gewapend op het strijdtoneel van de arbeidsmarkt te verschijnen.

1. Ontdek je niche

Als je voorheen misschien enkel zocht op algemene termen als ‘marketing manager’ of enkel vacatures van grote bedrijven bekeek, is misschien nu de tijd gekomen om meer nichegericht te gaan denken. Leg voor jezelf vast in welk specifiek soort bedrijf jij aan de slag wil gaan en bepaal op welke manier jouw unieke kwaliteiten een meerwaarde kunnen betekenen.

Dompel je volledig onder in de sector van je keuze: bestudeer sites van de belangrijkste spelers uit het vakgebied, ga naar netwerkevenementen en probeer in contact te komen met spilfiguren en rekruteerders. Eens je naam bekend is in het wereldje, zullen heel wat deuren voor je opengaan.

2. Wees creatief

Wie vandaag de dag een job in de wacht wil slepen, moet ervoor zorgen dat zijn kandidatuur opvalt. Rekruteerders worden immers overspoeld met vaak honderden cv’s en dus komt het erop aan om uit de band te springen. Dat doe je best niet door zomaar gekke dingen te doen, maar wel door op een slimme manier jouw capaciteiten onder de aandacht te brengen.

Afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert of de vaardigheden die je in de verf wil zetten kan dat op verschillende manieren: een grafisch sterk uitgewerkt cv, een video-cv, een cv-interview, een portfoliosite, je kandidatuur stellen via Twitter … Ook al ben je misschien ontmoedigd omdat je al veel afwijzingen gekregen hebt, laat dat je creativiteit zeker niet in de weg staan.

3. Leer bij

Als je zonder job zit, kan je al snel het gevoel krijgen dat je niet meer mee bent met alles wat er gebeurt in je vakgebied en daarbuiten. Nochtans zijn het net jouw kennis en vaardigheden die je moeten onderscheiden van alle andere kandidaten en die jou een voordeel moeten bieden.

Zoek daarom naar manieren om je competenties voortdurend bij te spijkeren. Volg cursussen, doe vrijwilligerswerk, ga naar conferenties en lees vakliteratuur om de laatste trends te leren kennen. Misschien is het zelfs het ideale moment om volledig nieuwe competenties te ontwikkelen?

4. Maak je de juiste bedrijfscultuur eigen

Wie voor een bepaald bedrijf wil werken moet ook weten welke sfeer er heerst. Ga je op de werkvloer casual gekleed of strak in het pak? Werk je er van 9 tot 5 of flexibel wanneer het je het best past? Laten de managers hun medewerkers vrij of voeren ze nauwgezette controles uit? Worden sociale media omarmd of net verboden?

Probeer een antwoord te krijgen op deze vragen en stel je erop in. Solliciteer pas bij een bedrijf als je voelt dat de bedrijfscultuur je volledig zal liggen. Uit de vacature en de bedrijfswebsite kan je al heel wat afleiden, maar een gesprek met iemand die er effectief werkt zal je nog veel meer leren.

5. Buit je netwerk uit

Sterke netwerken, zowel online als in het echte leven, zijn vaak de sleutel voor een succesvolle zoektocht naar werk. Nieuwjaar kan een mooi excuus zijn om nog eens contact op te nemen met oude kennissen. Laat mensen die je vooruit kunnen helpen – en dat kan zowat iedereen zijn – weten dat je actief op zoek bent naar een nieuwe job. Leg hen ook uit waar je interesses liggen en wat je sterktes zijn. Leer nieuwe mensen kennen en betrek ook hen bij je zoektocht. Sneller dan je denkt zal iemand je dan zeggen: “Ja, ik ken wel iemand die op zoek is naar iemand zoals jij.”

Bron: mashable.com