Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

5 technologiejobs mét toekomst

Als we de cijfers van beroepsorganisatie Agoria mogen geloven, gaan dit jaar 3.000 banen verloren in de Belgische ict-sector. Maar ondanks zoveel kommer en kwel blijken sommige profielen nog altijd erg gegeerd. Wie is ‘hot’ in technologie vandaag én in de toekomst?

1. De iPhone Ap-ontwikkelaar

Steeds meer applicaties verschijnen op de gsm of smartphone, en de iPhone van Apple in het bijzonder. Uit onderzoek van AdMob blijkt dat die iPhone vandaag goed is voor zowat de helft van de bandbreedte voor mobiele data. Logisch dat ook de ontwikkelaar van dergelijke toepassingen meer werk heeft. Soms gaat het om het aanpassen van bestaande toepassingen, zoals websites, voor het mobiele platform. Maar steeds meer om mobiele applicaties die speciaal voor het medium worden ontwikkeld

2. De Google-expert

Crisis of niet: zoekmachine Google kon enkele weken geleden puike kwartaalresultaten voorleggen. Het was slechts één indicatie dat een zoekmachine als Google ook voor bedrijven alsmaar belangrijker wordt: om hoog te scoren in de zoekresultaten of om hun reclamecampagnes op te voeren. De Googlespecialist, intern of extern, is hierbij cruciaal en hij blijkt dan ook behoorlijk in trek.

3. De data analist

De data-analist specialiseert zich in de analyse van bedrijfs- en sectorgegevens. Hij gaat in de enorme berg aan data op zoek naar kansen en geeft antwoord op vraagstukken als: hoe identificeer ik mijn meest loyale klanten en hoe kan ik hen meer van onze producten verkopen?

Uit een studie van IBM bij ruim 2.500 it-managers wereldwijd, waarvan een honderdtal uit de Benelux, kwam business intelligence, of software voor analyse voor bedrijfsgegevens, als topprioriteit uit de bus. Sommigen trekken in dit kader de kaart van ‘risk management’, die onder meer kredietrisico’s voor banken moet beperken. Want zeker zo’n ‘risk manager’ is iemand die de laatste maanden lange dagen klopt.

4. De business analist & projectleider

De business analist, het spreekwoordelijke schaap met vijf poten, is een ander populair profiel. De belangrijkste activiteiten van de business analist zijn het onderkennen en vertalen van de behoeftes van de businessmensen naar bruikbare oplossingen, samen met de invoering ervan. Voor dit laatste is ook de projectleider verantwoordelijk, eveneens iemand met een brede kennis op verschillende gebieden  die de brug slaat tussen it en de rest van het bedrijf. Want vandaag zijn it-projecten doorgaans ook gewoon bedrijfsprojecten.

5. De datacenterexpert

Hotmail, Google Docs en Salesforce.com. Het zijn slechts enkele vooraanstaande voorbeelden van software die via internet worden aangeboden vanuit een datacenter. Volgens het bureau Gartner zou de markt van online software tegen 2012 verdubbelen tot bijna 15 milard dollar. Maar naarmate steeds meer toepassingen vanuit een datacenter op je pc terechtkomen, zijn er in die datacenters ook voldoende werkkrachten nodig om dit allemaal betrouwbaar, veilig en (niet in het minst) efficiënt te doen verlopen.

Tekst: WV/IV