5 stappen om de meest geliefde persoon op kantoor te worden

Dale Carnegie schreef een legendarisch boek met de veelzeggende titel: ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’. Hiermee beantwoordde hij een vraag waar iedere verkoper, manager, bediende mee worstelt. Volgens Carnegie is het simpel: bedenk gewoon wat jij fijn vindt aan bepaalde collega’s en pas hetzelfde gedrag toe op de werkvloer.

Heb je liever collega’s die voortdurend zeuren over hun problemen of collega’s die een mooi verhaal vertellen? Iemand die eindeloze vakantieverhalen vertelt of iemand die je vraagt hoe jouw vakantie was?

1. Stel vragen in plaats van zelf te vertellen

Wees oprecht geïnteresseerd in je collega’s. Ben jij het type dat meestal aan het woord is? Bedenk dan maar eens goed of al jouw verhalen net zo interessant zijn voor anderen als voor jezelf.

Zo praat je misschien wel een uur met iemand over parachutespringen. Je hoeft niets van het onderwerp af te weten, maar door nieuwsgierig te zijn en de juiste vragen te stellen kan je al een enorm leuk gesprek voeren.

2. Onthoud wat iemand gezegd heeft

“Oh, doe jij aan parachutespringen?” Dat zou gênant zijn. Door oprechte nieuwsgierigheid en interesse te tonen tijdens een gesprek, zal je de inhoud ook beter onthouden.

Daarbij maak je een extra goede indruk door proactief te laten zien wat je onthouden hebt. “Hoe gaat het met project x waarover je in januari vertelde? Heb je dat probleem al opgelost?”

Tip: Zorg dat je altijd iemands naam kent (en het correct spelt). Als je dit moeilijk vindt, kun je actief een geschreven lijstje met namen bijhouden.

3. Denk mee

Als je door jouw slimme vragen weet wat er in iemand omgaat, kun je meedenken. Gaat zij op vakantie naar Ibiza? Dan kun je nog wat tips van jouw vorige vakantie doorsturen. Werkt hij aan een lastige klacht over iemands laatste salarisbetaling? Dan kun je hem in contact brengen met jouw goede collega die alles over de payrollsystemen afweet.

De meest geliefde collega stelt altijd de vraag: “Hoe kan ik je helpen?”

4. Kom altijd je afspraken na

Eigenlijk komen punt 1 en 2 op hetzelfde neer: je laat je collega zien dat je hem of haar belangrijk vindt. Hetzelfde kun je doen bij het maken van afspraken. Of het nu de receptioniste of de CEO betreft: iedereen vindt het vervelend als beloften gebroken worden. Het wordt steeds vaker de norm om afspraken niet na te komen (“Zou ik die informatie voor je opzoeken? Oeps, vergeten”). En dat is goed nieuws. Des te beter zal de indruk zijn die jij achterlaat als je al je afspraken nakomt.

Tip: Schrijf je beloftes altijd op een vaste plaats op, zodat je ze niet meer vergeet.

5. Nooit klagen, altijd lachen

Een goedlachse persoon is altijd fijn om in de buurt te hebben. En omgekeerd geldt ook: niemand houdt ervan om als klaagmuur gebruikt te worden.

En tenslotte: als ideale collega zul je natuurlijk netjes op tijd en volledig al je e-mails beantwoorden en stuur je zelf nooit onnodige e-mails. Voor een compleet overzicht van tips over optimaal omgaan met emails op kantoor, kun je hier terecht.

Alexander Keehnen is projectmanager bij een bank. Meer tips over het omgaan met je collega’s op kantoor zijn binnenkort te lezen in zijn boek ‘Weg met Stress op Kantoor’. Twitter: @AKeehnen.