5 manieren om ‘verborgen’ vacatures te ontdekken

Jobsites afschuimen is een must als je op zoek bent naar nieuw werk, maar er zijn ook heel wat vacatures die nooit online komen. Hoe ontdek je deze verborgen jobaanbiedingen?

1. Volg bedrijven

De meeste bedrijven maken vacatures het eerst bekend via hun eigen kanalen: in hun eigen publicaties, op hun bedrijfswebsite of – als je minder geluk hebt – enkel op hun intranet of via interne mails. Houd in elk geval de openbare communicatie van interessante bedrijven waar je graag zou willen werken nauwlettend in de gaten.

2. Maak gebruik van je netwerk

Een veelgebruikte en erg efficiënte techniek. Als je iemand kent die bij een bedrijf werkt waar je ook graag aan de slag zou gaan, dan kan je die persoon vragen om je op de hoogte te houden van alle nieuwe vacatures. Bovendien kan je op deze manier ‘inside information’ achterhalen die je kansen op een nieuwe job vergroten. Laat de mensen uit je netwerk weten dat je actief op zoek bent naar een job, dan kunnen ze je ook op de hoogte brengen als ze weet krijgen van vacatures bij klanten of zakenrelaties.

3. Vergroot je online netwerk

Dankzij sites zoals LinkedIn en Twitter kan je ook online makkelijk netwerken. Hier geldt meestal de regel ‘voor wat hoort wat’. Als je zelf anderen helpt door hen te wijzen op interessante vacatures en andere informatie, dan zullen ze ook jou in het achterhoofd houden als ze zelf een jobaanbieding tegenkomen die je op het lijf geschreven is.

4. Wees steeds alert, ook op feesten

Leer managers van interessante bedrijven kennen en stel jezelf voor. Dit kan in feite op elk moment, en zeker tijdens informele ontmoetingen. Wees dus steeds alert als je op feesten mensen met een interessante job tegenkomt. Misschien kan je op die manier wel nuttige contacten leggen waar je later nog je voordeel mee kan doen.

5. Trek je stoute schoenen aan

Eens je via je contacten weet hoe het er in een bepaald bedrijf aan toegaat, kan je ook altijd proberen om zelf je diensten aan te bieden, ook al is er geen echte vacature. Kom met oplossingen op de proppen voor concrete problemen die zich voordoen. Het zal je verbazen hoeveel managers openstaan voor de frisse kijk van een buitenstaander op hun werking.

Bron: glassdoor.com