5 jobs waarbij je geen belastingen moet betalen

In 2010 dienden 310.000 Belgen geen belastingsaangifte in. Dat is bijna 5% van alle belastingplichtigen. Maar niet iedereen moét belastingen betalen. In welke jobs ben je er van vrijgesteld?

Diplomaten

Diplomaten zijn vrijgesteld van het betalen van inkomstenbelasting. Onder bepaalde voorwaarden moeten ze voor de aankoop van bepaalde goederen zelfs geen BTW betalen.

Internationale ambtenaren

Werk je als ambtenaar voor een internationale instelling hier in België, dan hoef je geen belasting op je inkomen te betalen. Maar dat geldt enkel op voorwaarde dat de organisatie zelf een interne inkomstenbelasting heft. In dit laatste geval wordt in de zetelakkoorden een bepaling tot het vermijden van dubbele belasting opgenomen.

Werk je bijvoorbeeld bij de NAVO, dan hoef je geen inkomstenbelastingen te betalen. Dat werd zo afgesproken in het Ottawa Agreement.

Europese ambtenaar

Werk je voor één van de Europese instellingen, dan moet je geen inkomstenbelasting betalen in het land waar je werkt of waar je vandaan komt. Je salaris is voordat het uitbetaald wordt, onderworpen aan een communautaire belasting die rechtstreeks in de EU-begroting wordt verrekend.

Jobstudent

Ben je nog student en klus je bij, dan geniet je ook van een vrijstelling van inkomstenbelasting. Je moet pas belastingen betalen als je belastbaar netto-inkomen groter is dan 6.690 euro.

Koning

Wellicht iets moeilijker om voor te solliciteren, maar ben je een lid van de koninklijke familie, dan dien je ook geen belastingen te betalen. De dotaties die de leden van de Koninklijke familie ontvangen zijn belastingvrij.